Guide til boligkøb

Skal du købe en ny bolig? — Få gode råd og vejledning

Hos Sparekassen Sjælland-Fyn har vi specialister og stærke samarbejdspartnere, der kan rådgive dig om alt fra at finde den rigtige bolig til at sammensætte det rigtige boliglån og de rigtige forsikringer. Her på siden får du gode råd og vejledning til hele købsprocessen.

Her på siden har vi samlet den information, du kan have brug for som kommende boligejer. Vi guider dig igennem hele købsprocessen — fra drømmen om en ny bolig opstår, til du har nøglerne i hånden.

Købsprocessen fra start til slut - fra drøm til virkelighed

Brug for et boliglån?

Vi sammensætter det helt rigtige boliglån, der passer til dit liv, din økonomi og din situation. Prøv desuden vores boliglånsberegner og få en vejledende beregning på, hvor meget du kan låne.

Beregn, hvor meget du kan låne, og læs mere om sparekassens boliglån

Vil du bygge dit eget hus?

Hvis du drømmer om at købe en grund, bygge et helt nyt hus eller blot bygge om, hjælper vi dig med at se på bygge- og renoveringsprojektet og regner på projektet, inden du går i gang. Vi finansierer dit nybyggeri sammen med Totalkredit på samme måde, som hvis du køber et ældre hus. Dog gælder der i forbindelse med byggeri andre regler for udbetaling af lånet.

Læs mere om at bygge ny bolig

Læs mere om at renovere/bygge om

Går du og overvejer at købe et sommerhus?

Det kan være en svær beslutning at blive sommerhusejer. Vi har derfor samlet 7 gode råd, du bør have med i overvejelserne, inden du køber et sommerhus.

7 gode råd til dig, der overvejer at købe et sommerhus

Er du studerende og skal låne til din første bolig?

Er du studerende, og skal du i forbindelse med studiestart flytte for dig selv for første gang? Kontakt os, så vi sammen kan få en snak om din boligsituation, og om du har brug for et boliglån.

Læs mere, og få styr på studieboligen

Overvejer du et forældrekøb?

Hvis du overvejer at købe en bolig til dit barn, kan vi hjælpe dig med finansieringen og sørge for, at du er sikret bedst muligt.

Læs mere om forældrekøb

Pensionist og boliglån

Hvordan ser løbetiden på dit boliglån ud i forhold til, hvor lang tid der er til din pension? Har du brug for at spare op? Er du kommet ud af et boligsalg med et overskud og er i tvivl om, hvordan du bedst investerer pengene? Læs mere her:

Få det bedste ud af din boligsituation i forhold til dit liv og dine behov

Spørgsmål vedr. boliglån?

Hvis du har spørgsmål om boliglån eller gerne vil have vores hjælp til at realisere dine boligdrømme, er du meget velkommen til at kigge forbi din lokale filial eller kontakte os. Til at hjælpe dig videre i forløbet står vores rådgivere klar til at guide dig igennem, hvilket lån der passer til netop din situation og økonomi. Kontakt os allerede i dag for en gratis og uforpligtende snak om boliglån.

Kontakt Sparekassen Sjælland-Fyn

Dan Roland, kunderådgiver i sparekassen
Dan Roland Hansen, Kunderådgiver

"Vi strækker os langt for at tilbyde dig et boliglån på attraktive vilkår, der er tilpasset din økonomi”

Guide til boligkøb

Fra drømmen om et huskøb til virkelighed: Få overblik over boligkøbet

Vi rådgiver dig gennem alle faser af dit boligkøb og guider dig igennem bl.a. huslån og forsikringer.

Fra boligdrømmen opstår, til du har fået nøglen i hånden, er der mange processer, du skal igennem. Med vores gode og dygtige samarbejdspartnere kommer vi hele vejen rundt om dit boligkøb og hjælper dig videre med alt lige fra valg af huslån og forsikringer til gennemgang af købsaftale og juridisk rådgivning.

Drømmen starter med et godt boliglån

Uanset om du og din eventuelle familie har fundet jeres nye bolig eller ej, står din lokale filial og rådgiver klar til at hjælpe med at realisere din eller familiens boligdrøm.

Hvilket boligkøb passer til dine behov?

Inden du for alvor går i gang med at kigge efter den rigtige bolig, kan det være en god idé at få sat ord på, hvad det er, du har brug for. Hvor stor skal boligen være?

Hvor skal boligen ligge? Skal boligen være indflytningsklar? Køber du gerne et håndværkertilbud? Skal der være have? Hvor stort et boliglån skal jeg vælge? Overvej dine svar på spørgsmål som disse, så hjælper vi dig med at finde ud af, hvad der rent økonomisk kan lade sig gøre.

Hvad koster det at låne en million?

Hvor meget du kan låne afhænger bl.a. af husets vurdering og din økonomiske situation. Derudover laver vi en kreditvurdering og tilpasser lånet, så vi sikrer os, at du ikke kommer til at sidde for hårdt i det.

Hvis du gerne vil vide, hvor meget du cirka kan købe bolig for, inden du går i gang med boligjagten, er du velkommen til at kontakte din lokale filial eller rådgiver.

Er du førstegangskøber? Det kan måske virke overvældende at træde ind på boligmarkedet for første gang. Men du kan gøre jagten på drømmeboligen nemmere for dig selv.

Ved at afklare dine boligbehov og få overblik over din økonomi kan du gøre jagten på drømmeboligen nemmere for dig selv. Du kan nemlig søge mere målrettet, hvis du har afklaret dine boligbehov.

Søg på nettet og mobilen

Prøv for eksempel:

  • Nyboligs Søgeagent. På siden kan du nemt indtaste dine søgekriterier og løbende blive informeret, når der er boliger, der matcher dine behov og ønsker. Du finder boliger sat til salg af Nybolig og andre ejendomsmæglere.
  • Boligsiden.dk. Her kan du se boliger fra forskellige ejendomsmæglere.
  • Totalkredits bolig-app. Appen er udviklet i samarbejde med boligsiden.dk og giver dig et overblik over ledige boliger i det område, du er interesseret i og et bud på, hvad det koster at låne til en bolig.

Overvejer du at sælge din bolig?

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for hjælp til at sælge din nuværende bolig, inden du køber en ny – du kan blandt andet få hjælp fra vores samarbejdspartner Nybolig.

Er du forvirret over købsaftale, forbehold og tinglysning? Få overblik her, og kontakt os for råd og vejledning.

Købsaftalen udarbejdes

  • Ejendomsmægleren laver et udkast til en købsaftale. Der følger en række juridiske bilag med aftalen, som du bør gennemgå sammen med os og en anden professionel rådgiver, inden du skriver under. Vi hjælper dig gerne med kontakt til en af vores samarbejdspartnere, der sørger for, at aftalen også juridisk er i orden.

Købsaftalen gennemgås

  • Vi gennemgår købsaftalen sammen med dig og sikrer os, at finansieringen er den bedste for dig og din eventuelle familie. Selv om købsaftalen er underskrevet, er det muligt at ændre den endelige finansiering efter aftale med os.

Købsaftalen underskrives

  • Du underskriver købsaftalen med forbehold for godkendelse af os og din eventuelle advokat. Når du har underskrevet kontrakten, fungerer den i første omgang som et købstilbud til sælger. Men når sælger underskriver, accepterer han og/eller hun aftalen.

Tegn en ejerskifteforsikring

  • En ejerskifteforsikring dækker udgifter til udbedring af skader grundet uopdagede fejl og mangler i boligen. Det er din forsikring for, at du ikke pludselig hænger på uforudsete omkostninger ved huskøbet. Sælgers ejendomsmægler indhenter typisk et tilbud på en ejerskifteforsikring, som du og sælger deles om at betale.

    Bliv kontaktet om ejerskifteforsikring via Købstædernes Forsikring

Når købsaftalen er underskrevet

  • Når begge parter har underskrevet købsaftalen, skal den berigtiges ved, at sælger får sine penge, og du som køber får ejendomsret over boligen. Handlen skal tinglyses for at dokumentere din ret over boligen, og sælger skal indfri de lån i boligen, du ikke skal overtage.

Købesumsgaranti

  • Vi stiller en købesumsgaranti over for sælgers pengeinstitut, der garanterer, at beløbet bliver deponeret senest på den aftalte dato.

Tillykke! Købet er gået igennem, og mens du venter på at få overdraget nøglerne til dit nye hjem, er der en række ting, vi sammen kan bruge tiden på at bringe i orden.

Valg af finansiering: Hvilket boliglån skal jeg vælge?

Sammen lægger vi os fast på det endelige lån, der passer til dit liv og din økonomi. Det vil typisk være et realkreditlån med en løbetid over 20 eller 30 år, der finansierer størstedelen – op til 80 % af værdien i et hus. Det er dog muligt at aftale en kortere løbetid, hvis du ønsker det. Minimum 5 % af boligens pris skal du, ifølge nyere regler fra Finanstilsynet, have sparet op og selv kunne lægge som udbetaling. Mens du kan optage et boliglån på den resterende del – op til 15 % – i banken. Du har selvfølgelig mulighed for at betale mere end 5 % i udbetaling på dit huslån og i denne sammenhæng tage et mindre banklån - der oftest også er det dyreste af de to lån.  

Læs mere om sparekassens boliglån og beregn, hvor meget du kan låne

Har du husket forsikringen?

Gennem vores samarbejdspartner Købstædernes Forsikring har du mulighed for at få tegnet de rigtige forsikringer, så både du og din bolig er bedst muligt dækket. Du kan med fordel tegne en ejerskifteforsikring, som sikrer dig, hvis der skulle komme skjulte skader frem i årene efter, du har købt boligen. Derudover er det en god ide at tænke i en parcelhusforskring, en indboforsikring og en eventuel fritidshusforsikring, så du er sikret, hvis din bolig bliver udsat for skader. 

Har du gennemgået din pension og personforsikring?

 Har du købt en bolig, der øger dine fremtidige udgifter, er det vigtigt, at vi sammen gennemgår din pension og dine personforsikringer. Så sikrer vi os, at du og/eller din eventuelle ægtefælle eller samlever kan blive boende, hvis en af jer skulle blive ramt af en kritisk sygdom, miste arbejdsevnen eller dø.

Læs mere om vores personforsikringer

Nye udgifter, når du optager et lån i banken

Når du køber en bolig, sker der som regel ændringer i din økonomi – det kan fx være på grund af boliglånets størrelse. Husk derfor at lægge et nyt budget, der tager udgangspunkt i dine eller jeres nye økonomiske situation. Er du førstegangskøber, er der nye udgifter til fx boliglån og forsikringer, der skal ind i budgettet. Til gengæld har du mulighed for skattemæssige fradrag på grund af dit boliglån. Brug eventuelt budgetfunktionen i Netbank.

Guide til boligkøb

Lån til din nye bolig med Sparekassen Sjælland-Fyn

Vælger du at finansiere dit lån til dit nye hus gennem sparekassen, kan du herunder få en oversigt over vores generelle boligprodukter og læse mere om sparekassens rolle som boligkreditformidler og rådgiver.