Logo
Ny jobsituation?

Står du i en ny jobsituation?

Når der sker ændringer i din jobsituation og indkomst kan det have stor betydning. Ikke kun for dit liv og din daglige økonomi men også for din pensionsopsparing, skat og dine forsikringer.

Kontakt os

Kontakt din rådgiver eller lokale filial, når der sker ændringer i din jobsituation. Så hjælper vi dig med at få styr på blandt andet budget, pension og forsikringer.

Allan Markussen
Allan markussen, områdedirektør

”Når der sker ændringer i din jobsituation, anbefaler vi, at du kigger forbi din lokale filial. Så hjælper vi dig med at få styr på budget, pension og forsikringer, og vi kan få en snak om dine fremtidige behov og ønsker.”

Ny jobsituation?

Det skal du være opmærksom på

Her får du gode råd og vejledning til netop din situation alt afhængig af, om du har fået dit første job efter endt uddannelse, du skifter fra et job til et andet, eller du har været så uheldig at miste dit job.

Tillykke med jobbet! Har du fået dit første job efter endt uddannelse, glæder du dig sikkert til at gå fra SU til en fast indkomst - med alt hvad det medfører af nye muligheder og oplevelser.

Men et nyt job betyder også flere udgifter til blandt andet skat, a-kasse og forsikringer. Vi guider dig til, hvordan du skal tilpasse for eksempel din pension og dine oplysninger til skat. Og har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte din lokale filial eller rådgiver.

Skat

Når du får en højere indtægt, skal du også betale mere i skat. Derfor skal du huske at rette din forventede indkomst i forskudsopgørelsen hos skat, så du ikke risikerer at få et skattesmæk til næste år. 

Ændr din forskudsopgørelse

A-kasse

Selvom du lige har sikret dig et job, er det alligevel en rigtig god idé, at du melder dig ind i en a-kasse, hvis du ikke allerede har gjort det. Så er du sikret dagpenge, hvis du en dag står uden arbejde.

Pension og forsikringer

At planlægge din pension handler om meget mere end det, der sker, når du stopper med at arbejde. Når du får dit første job - med eller uden en pensionsordning - anbefaler vi dig, at vi tager en snak om din pensionsordning og dine personforsikringer. Du er ung, og pensionsalderen ligger langt ude i fremtiden. Men alligevel er det vigtigt, at du allerede nu tager stilling til, hvordan du vil leve, når du bliver ældre, hvis du ulykkeligvis bliver ramt af en kritisk sygdom eller mister dit job.

Lønsikring

Lige nu har du måske svært ved at forestille dig, at du en dag skulle miste dit job. Ikke desto mindre kan det være en god idé at tegne en forsikring - lønsikring - der sikrer din indkomst, hvis det skulle ske. Med en lønsikring får du et økonomisk tilskud til dagpengene. Du har mulighed for at få lønsikring gennem Købstædernes Forsikring. 

Bliv kontaktet om lønforsikring gennem Købstædernes Forsikring

Studielån

Selvom du ikke behøver at afdrage på dit studielån før et år efter endt uddannelse, kan det være en god idé at begynde allerede nu, hvor din indkomst alligevel er blevet højere.

Budget

Ændringerne i din indtægt og dine udgifter betyder, at du også får et nyt rådighedsbeløb. Derfor skal du huske at rette eller oprette et budget. Brug vores budgetskabelon, eller opret et budget i Netbank, der automatisk trækker dine oplysninger om dine ind- og udbetalinger fra dine konti. Du kan også prøve vores rådighedsberegner nedenfor.

Brug for bil eller ny bolig?

Med en fast indkomst får du også bedre mulighed for at optage lån – for eksempel til en bil eller en ny bolig. Drømmer du om at købe en bolig, skal du være opmærksom på, at du selv skal lægge 5 % i udbetaling. Derfor er det en god idé at begynde at spare op, så snart du har mulighed for det.

Tillykke med dit nye job! Har du tidligere været fastansat, så har du sikkert allerede styr på pension, skat og forsikringer. Men ændrer din indkomst sig, er der alligevel nogle ting, du skal være opmærksom på.

Skat

Ændrer din indkomst sig, skal du også huske at rette din forventede indkomst forskudsopgørelse hos skat, så du ikke risikerer at betale for lidt eller mere, end du behøver. Det kan du gøre på www.skat.dk.

Pension og forsikringer

Betyder dit jobskifte, at du får mere i løn, kan det være fristende at bruge de ekstra penge på fornøjelser, en ny bil eller dyrere bolig. Men det kan være en god idé, at du begynder at spare ekstra op til din pension og måske også overvejer at sætte din livsforsikring og forsikring mod tab af erhvervsevne op. Får du mindre i løn, kan det omvendt også være en mulighed at sætte beløbet ned. Under alle omstændigheder anbefaler vi dig, at du tager en snak med din rådgiver, så I sammen kan gennemgå dine muligheder.

Lønsikring

Lige nu har du måske svært ved at forestille dig, at du en dag skulle miste dit job. Ikke desto mindre kan det være en god idé at tegne en forsikring - lønsikring - der sikrer din indkomst, hvis det skulle ske. Med en lønsikring får du et økonomisk tilskud til dagpengene. Du har mulighed for at få lønsikring gennem Købstædernes Forsikring. 

Læs mere om forsikringer gennem Købstædernes Forsikring

Omlægge lån

Med en højere indkomst har du måske lyst til at betale mere af på din gæld. Du kan derfor overveje, om du med fordel kan omlægge eventuelle realkreditlån. Har du - på grund af en lavere indkomst - omvendt brug for mere luft i økonomien, er en omlægning af dine lån også en mulighed. 

Brug for bil eller ny bolig?

Betyder dit nye job, at du skal pendle, har du måske brug for en bil. Din nye indkomst kan også betyde, at får mulighed for og lyst til at investere i en bolig. Drømmer du om at købe en ejerbolig eller et sommerhus, skal du være opmærksom på, at du selv skal lægge 5 % i udbetaling. Derfor er det en god idé at begynde at spare op, så snart du har mulighed for det.

 

Det er hårdt at miste sit job. Og det kan virke svært at overskue konsekvenserne for økonomien og fremtiden. Vi hjælper dig på rette vej, så du har mindre at bekymre dig om.

Mange oplever at stå uden arbejde i en kortere eller længere periode i løbet af deres arbejdsliv. Lige nu er du sikkert mest optaget af at finde dig et nyt job, men der er nogle emner, du skal huske at tage stilling til. Vi har samlet lidt informationer til dig nedenfor, og så anbefaler vi, at du tager en snak med din rådgiver, der kan hjælpe dig med at skabe overblik.

Skat

Når du mister din faste indtægt, skal du ændre din indkomst på forskudsopgørelsen hos skat, da du ikke længere er berettiget til beskæftigelsesfradrag. Ændrer du ikke din forskudsopgørelse, kommer du til at betale for lidt i skat, også selvom din indtægt bliver lavere. Det kan du gøre på www.skat.dk.

Pension og forsikringer

Har du mistet dit job, stopper pensionsindbetalingerne fra dig og din arbejdsgiver. Din eksisterende opsparing er naturligvis intakt, men dine forsikringer bliver sat ned eller ophører helt med at dække i en kortere periode – typisk efter tre til seks måneder. Det er derfor vigtigt, at vi får en snak om dine personforsikringer, der blandt dækker, hvis du skulle komme ud for en ulykke, blive kritisk syg, mister din erhvervsevne med mere. 

Omlægge lån

Har du et realkreditlån, kan din rådgiver i sparekassen hjælpe dig med at undersøge, om du med fordel kan omlægge lånet, så du for eksempel kan få en lavere ydelse – i hvert fald i en periode.

Budget

Ændringerne i din indtægt og dine udgifter betyder, at du også får et nyt rådighedsbeløb. Derfor skal du huske at rette eller oprette et budget. Brug vores budgetskabelon, eller opret et budget i Netbank, der automatisk trækker dine oplysninger om dine ind- og udbetalinger fra dine konti. Du kan også prøve vores rådighedsberegner.

Ny jobsituation?

Få overblik over din nye økonomi

Når din jobsituation ændrer sig, ændrer din indkomst sig typisk også. Vi hjælper dig med at få overblik over din nye økonomi.

Hygge i sofaen med computer og mobil

Styr på budgettet

Det er altid en god idé at have et budget med alle dine indtægter og udgifter for et helt år. Det giver dig mulighed for at beregne, hvor meget du eksempelvis skal indsætte på din budgetkonto hver måned, så du ikke pludselig står med en uventet regning i slutningen af året, du ikke har penge til at betale. Sker der ændringer i din økonomi i forbindelse med, at du eksempelvis får et nyt job, så husk at opdatere dit budget.

Kom godt i gang med at lægge et budget.

Beregn din nye rådighedsbeløb

Dit rådighedsbeløb er det beløb, du har tilbage hver måned, når alle dine faste udgifter - som husleje, forsikringer mm. - er betalt. Når din indkomst ændrer sig, vil det påvirke dit rådighedsbeløb. Prøve beregneren nedenfor, der giver dig et hurtigt overblik over dit rådighedsbeløb.

Kontakt os

Kontakt din filial eller rådgiver, så gennemgår vi sammen din nye økonomi og hjælper dig med at få det bedste ud af din situation.