Logo
Gode råd til sommerhuskøb

7 gode råd til dig, der overvejer at købe et sommerhus

Danskerne køber sommerhuse som aldrig før. Går du også med tanker om at købe familien et fristed, så får du her syv gode råd med på vejen.

sommerhuse1

1. Tag dig god tid og tænk det hele igennem, inden du køber sommerhus

Det er let at forelske sig i et lille hus ud til vandet, men det er en større beslutning at blive sommerhusejer. Sommerhuset skal danne rammerne for familiens fritid og fristed – det er her, I skal kunne slappe af og bruge mange hyggelige stunder. Det er derfor vigtigt, at I tager jer god tid til at finde det rette sommerhus, som har de rigtige rammer og omgivelser, som I går og drømmer om.

Når I tager snakken om, hvad der er vigtigt for jer hver især, kan I med fordel stille jer selv disse spørgsmål:

  • Hvor ofte vil I bruge sommerhuset?
  • Hvor langt vil I at køre for at komme hen til sommerhuset?
  • Vil I have ro – eller skal der være liv og glade dage omkring sommerhuset?
  • Skal der være plads til gæster – eller foretrækker I noget småt, måske er et kolonihavehus nok?
  • Hvor skal sommerhuset ligge? Tæt på skov, vand eller en større by?
  • Drømmer I om have eller en mere vild naturgrund?

Det er vigtigt, at I tænker alle jeres ønsker og behov igennem, inden I beslutter jer endeligt for at købe et sommerhus. Øvelsen er vigtig, fordi den største værdi ved at have et sommerhus ligger i – at I bruger huset.

2. Find ud af, hvor meget du kan købe sommerhus for

Inden sommerhusjagten for alvor går i gang, er det vigtigt at vide, hvor meget I kan købe for.

Hvor meget I kan købe sommerhus for, og hvordan det bedst kan betale sig for jer at låne, kommer an på, hvordan jeres økonomi ellers ser ud. Da et sommerhuskøb for mange ofte vil være boligkøb nr. 2 efter hus eller lejlighed, så kan jeres nuværende boliglån have betydning for, hvor meget I kan låne til sommerhuset. Din rådgiver i sparekassen kan hjælpe dig med at få overblik over dine muligheder for lån til sommerhus.

Bliv kontaktet om lån til sommerhus

Har du fundet drømmesommerhuset, kan du låne op til 75 % af prisen med et realkreditlån. Det er muligt at låne til et sommerhus via næsten samme finansieringsmodel som ved et helt almindeligt boligkøb. De resterende 25 % skal finansieres via egen formue og eventuelt et lån i banken.

Hvis du vil se, hvad du kan købe fritidshus for, kan du prøve vores låneberegner.

Ved at taste dine oplysninger ind i låneberegneren kan du finde ud af, om du har råd til det sommerhus, du har forelsket dig i, eller om du skal justere lidt på forventningerne.

Beregn, hvor meget du kan låne til et sommerhus

3. Overvej, om det skal være nybyggeri eller håndværkertilbud

Det er vigtigt at overveje, hvilken stand huset skal være i. Det ville være ærgerligt, hvis jeres nye sommerhus endte med at blive én stor dårlig samvittighed, fordi I måske ikke har tid, råd eller overskud til at fikse de påtrængende opgaver. Vær derfor realistisk omkring, hvor meget tid I vil bruge på renovering og vedligeholdelse og sørg også for, at I har råd til at lave de forbedringer, I ønsker.

Gamle sommerhuse har charme. Men der kan være mange penge at spare på forbrug og vedligeholdelse, hvis du køber et nyt sommerhus. I nogle tilfælde kan du faktisk rive det gamle hus ned og bygge et nyt på grunden – uden at du kommer til at sidde dyrere i det hver måned.

Læs mere om lån til nybyggeri

4. Få styr på udgifterne til sommerhuset med et godt budget

Det skal gerne være en glæde og en fornøjelse at være sommerhusejer – men heller ikke en alt for dyr fornøjelse. Det kan derfor være en god idé at have et overblik over, hvor meget sommerhuset vil koste jer om måneden, inden I skriver under på købet. I kan derfor med fordel samle alle udgifterne i et budget, så I har overblik over både udgifter til boliglån samt alle de løbende udgifter til fx ejendomsskat, forsikringer, transport og forbrug.

Brug vores budgetskema til at få overblik over udgifterne

5. Overvej, om du vil leje sommerhuset ud

De seneste år har udlejning af danske sommerhuse slået alle rekorder. Du kan derfor hente nogle af udgifterne til sommerhuset hjem igen ved at leje huset ud i perioder. Det er dog ikke alle, der ønsker at åbne dørene til huset for vidt fremmede mennesker. Udlejning af sommerhuset stiller desuden nogle krav til huset, og derfor kan det måske føles mindre personligt, fordi du ikke har lyst til at have dine private ejendele stående fremme.

Husk, at du skal betale skat af en del af dine indtægter, når du lejer sommerhuset ud. Men først, når du kommer over et bestemt beløb alt efter, om du lejer det ud selv eller benyttet et bureau til at stå for udlejningen.

Du kan læse mere om fradrag og regler på skat.dk

6. Undersøg, om salgsprisen på sommerhuset er korrekt

Før du vælger at byde på et sommerhus, bør du researche på, om sommerhuset er udbudt til den rigtige pris. Du bør derfor kigge lidt på, hvad andre huse i området er sat til.

Nogle sælgere sætter en skarp markedspris fra start og får sommerhuset solgt hurtigt. Der er endda dem, der ender med en lidt højere salgspris, fordi der er flere købere. Andre udbyder deres sommerhuse til mere optimistiske priser. Så du vil også se huse med lange liggetider og væsentlige afslag i salgsprisen. Og som køber kan du endda være heldig at få et afslag på prisen.

Som køber står du derfor bedst, hvis du gør dit hjemmearbejde og undersøger, hvad en realistisk pris er for det hus, du vil byde på.

7. Glæd dig til alle de gode stunder i dit nye sommerhus

Det er en stor beslutning at købe et sommerhus. Har du fundet det helt rigtige sommerhus og taget de ovenstående 6 punkter med i betragtning, så er du ved at være i mål har gjort dig alle de væsentligste overvejelser.

Så nu er det bare med at nyde tanken om et sommerhus og se frem til alle de gode stunder, du har i vente. Det helt store spørgsmål er derfor nu, hvor mange kugler, skal du have fra det lokale ishus, og skal der flødeskum, syltetøj eller guf på?

Læs Information om behandling af persondata i sparekassen