Overvejer du at omlægge dine lån?

Du kan med fordel overveje at omlægge dine lån, hvis du har brug for mere luft i din økonomi, eller du vil betale mere af. Og der kan også være penge at spare.

Når du lægger dit lån om, udskifter du i virkeligheden blot dit nuværende lån med et nyt. Ved at omlægge dit lån, kan du nedbringe din restgæld, forlænge løbetiden på dine lån eller opnå en lavere månedlig ydelse. En omlægning kan blandt andet betyde, at du får friværdi i din bolig, som du kan belåne – for eksempel til at betale af på lån med en højere rente eller til at indfri nogle af dine drømme.

Skal jeg omlægge til et lån med en højere eller lavere rente?
Skal jeg kurssikre mit nye lån?
Beregn din friværdi

Kontakt os
Vi hjælper dig med at vurdere, om du med fordel kan omlægge dit lån, hvad du eventuelt skal omlægge lånet til, og hvornår du skal gøre det. Kontakt din lokale filial eller rådgiver, hvis du overvejer at omlægge dit lån, så hjælper vi dig med at finde den rette løsning.

Beregn selv i Netbanken
Har du allerede et Totalkreditlån, kan du også selv lave en beregning i Netbanken. Derved får du et fingerpeg om hvad der bedst kan betale sig.

Find filial

Christina-Moerkholt-Henriksen
Christina Mørkholt Henriksen, Souschef i Roskilde

”Har du et realkreditlån med en fast rente, kan du spare penge ved en omlægning, når renten bevæger sig op eller ned. Som en tommelfingerregel kan du gå ud fra, at markedsrenten skal bevæge sig to procentpoint enten op eller ned, før det kan betale sig at lægge lånet om.”

Op eller ned i rente?

Der er både mulighed for at spare penge ved at vælge et lån med en højere og en lavere rente.

Som udgangspunkt skal du have et obligationslån, før det kan betale sig at lægge lånet om, og det nye lån skal have en rente, der er enten to procent højere eller lavere end dit nuværende. 

 • Lavere rente

  Et lån med en lavere rente betyder, at du betaler en mindre ydelse, men at restgælden som regel også bliver lidt større.

  Er den aktuelle markedsrente to procent mindre end på dit nuværende lån, kan det som udgangspunkt betale sig at omlægge dit lån, hvis din restgæld er større end 500.000 kr., og lånets restløbetid er mere end 10 år.

 • Højere rente

  Omlægger du dit lån til en højere rente, skal du betale en højere ydelse for lånet, restgælden bliver til gengæld mindre .

  Det kaldes en omvendt konvertering at gå fra et lavt forrentet lån til et lån med en højere rente.

  Det kan være en fordel af at lave en såkaldt omvendt konvertering, men kun hvis der er en forventning om, at renten vil falde igen senere, så du igen kan omlægge til et lån med en lavere og dermed få en lavere ydelse igen.

 • Rentetilpasning

  Har du et lån med en variabel rente, bliver renten med jævne mellemrum tilpasset.

  I perioden op til har du mulighed for at ændre vilkårene for dit lån. Du kan for eksempel:

  • forkorte eller forlænge løbets lånetid
  • vælge om lånet skal være med eller uden afdragsfrihed
  • lægge dit lån om
  • låse dit rente fast.

Kurssikring

Har du modtaget et tilbud om at lave et nyt lån, kan der gå et stykke tid, før du reelt kan optage lånet. I perioden kan kurserne risikere at ændre sig.

Med kurssikring lægger vi kursen fast, så du kender din fremtidige økonomi ved at tage det nye lån.

Ingen kender udviklingen i kurserne, og derfor kan det vise sig både at være en fordel og en ulempe for dig at sikre din kurs. Tag en snak med din rådgiver, hvis du er i tvivl.

anders-ditzel-elnegaard
Anders Ditzel Elnegaard, kunderådgiver i sparekassen

”Når du låner i din friværdi, bestemmer du selv, hvad pengene skal bruges til. Du kan rejse, betale af på lån med en højere rente eller bygge om. Det er helt op til dig. Den samlede belåning, nye lån + gamle lån, skal dog være under 80 % af din ejendoms værdi”.

Beregn din friværdi

Få et overblik over værdien af din bolig, når gælden er fratrukket. Få desuden svar på spørgsmålet: "Hvad er friværdi?" nedenfor.