Logo
Forældrekøb

Forældrekøb

Vil du gerne købe en bolig til dit barn? Hvis du ønsker du at hjælpe dit barn med at få en bolig, kan du lave et forældrekøb. Vi hjælper med finansiering af lånet og giver gode råd om, hvordan du sikrer dig bedst muligt.

Lejlighed udefra med skyer og himmel

Ved forældrekøb betaler du alle udgifter forbundet med lånet og vedligeholdelse af boligen, mens dit barn betaler husleje til dig.

Med hensyn til finansiering af boligen har du de samme muligheder, som hvis du skulle købe en bolig til dig selv. Ligesom ved køb af helårshus skal du selv kunne lægge 5 % af boligens værdi som udbetaling. Op til 75 % kan vi finansiere med et realkreditlån og resten som et boliglån i sparekassen.

Ønsker du at købe en bolig til dine forældre?

På samme måde som ved et almindeligt forældrekøb kan du naturligvis købe en bolig til dine egne forældre.

5 ting du skal være opmærksom på ved forældrekøb?

Der er en række ting, du skal være opmærksom på, inden du lader dit barn flytte ind.

  1. Undersøg, om du må leje boligen ud – det kan du se i vedtægter eller eventuelle servitutter.
  2. Lav en formel lejekontrakt med dit barn, der beskriver lejevilkårene. Alle udlejeboliger er omfattet af lejeloven, og vil dit barn søge boligtilskud, er det desuden et krav, at der er en lejekontakt.
  3. Lav en skriftlig aftale om, at det er dit barn, der har retten til at blive boende i lejligheden, hvis han eller hun bor sammen med en ven/veninde eller kæreste. Efter to år i lejligheden har begge partner nemlig lige meget ret til at blive boende – medmindre I har lavet en skriftlig aftale på forhånd.
  4. Du skal betale skat af et eventuelt overskud af udlejningen, da udlejning af ejendom bliver betragtet som en selvstændig erhvervsvirksomhed.
  5. Du kan ikke sætte huslejen fuldstændig, som du vil. Huslejenævnet har fastsat regler for fastsættelse af husleje. Hvis du sætter lejen for lav, kan du risikere at skulle betale skat af den forskel, der er mellem den opkrævede husleje og den anslåede rimelige husleje i forhold til markedsværdien.

Vil du vide mere om forældrekøb?

Hvis du har spørgsmål om forældrekøb, eller bare gerne bare vil vide mere om forældrekøb, er du meget velkommen til at kontakte os eller kigge forbi din lokale filial.

I denne video kan du blive klogere på, hvad et forældrekøb er, og hvilke muligheder og fordele, der er ved at købe en bolig til sit barn - fx i forbindelse med studiestart.