Logo
Salg af bolig

Salg af bolig

Skal du sælge din bolig? Læs mere her på siden og bliv klogere på, hvad du skal være opmærksom på, hvis du skal sælge dit hjem.

Gult hus

Når du skal sælge dit hjem

Det kan være en stor beslutning at sælge sit hjem, og der vil sikkert være en del overvejelser, du skal gøre dig, før du er klar til et hussalg.

Alt afhængig af om sælger hus, lejlighed eller andelsbolig, skal du være opmærksom på, at der kan være forskel på, hvilke dokumenter, du skal bruge. Her kan du rådføre dig med din mægler eller pengeinstitut.

Skal du sælge din bolig eller ej – bliv afklaret

Der kan være flere grunde til, at du skal sælge dit hjem. Uanset hvad din grund er, vil det altid være en god idé at tale med din bankrådgiver, som kan give dig overblik over, hvilke muligheder du har.

Det kan være, at du vil sælge din bolig, fordi du og din familie mangler plads, fordi du ikke er helt tilfreds med din bolig eller måske blot trænger til forandring. Det kan være værd at overveje, om du i stedet skal bygge om. Hvis du vælger at bygge om i stedet for at flytte, kan du og din familie nemlig blive ved skole, naboer osv.

Vil du sælge din bolig, fordi der er sket ændringer i din indtægt, er det en god idé at tale med din bankrådgiver,

inden du sælger. Det kan jo være, du har råd til at beholde huset.

Hvad må din næste bolig koste?

Går du i salgstanker, kan du med fordel bruge din som sparringspartner. Din rådgiver vil tage udgangspunkt i, hvorfor du vil sælge, og hvad du drømmer om. Et grundigt kig på økonomien kan måske give muligheder, du ikke havde tænkt på.

Vi regner selvfølgelig også på det økonomiske, når du er på vej fra én bolig til en anden.

Har du solgt din bolig?

Har du et overskud fra dit boligsalg? Her får du et par ideer til, hvad du kan bruge overskuddet til:

Uanset hvad din situation er, kan du altid kontakte din lokale rådgiver for en snak om dine muligheder.

Hvad koster et boligsalg?

Spørgsmålet er ikke helt enkelt at svare på, for det afhænger af omstændighederne – blandt andet din bolig og dine valg. Herunder kan du alligevel skabe dig et fornuftigt overblik over hvilke poster, du skal medregne i dit budget.

Den første udgift ved et boligsalg er ejendomsmægleren. Ejendomsmægleren skal have løn – dette kaldes salær. Hertil vil der typisk være udgifter i forbindelse med markedsføring af boligen.

Hvis du selv står for salget af din bolig, skal du ikke betale salær til en ejendomsmægler, men du skal medregne en boligadvokat i dit budget. Du kan benytte en ejendomsmægler, som tilbyder ’selvsalg’. ’Selvslag’ er en billigere pakke særligt til sælgere, som selv finder køberen.

Et energimærke er meget ofte en nødvendighed, når du sælger din bolig. Mærket viser, hvor stort et energiforbrug boligen forventes at have.

Et energimærke må højst være ti år gammelt, men det er en rigtig god idé at få lavet et nyt, hvis der er lavet energiforbedringer på ejendommen siden sidste måling. Prisen på et energimærke afhænger af boligens størrelse og type.

Tilstandsrapporten og el-installationsrapporten viser, hvilke synlige fejl og mangler der er ved en bolig. Det er ikke lovpligtigt at få lavet rapporterne, men de er en forudsætning for, at der kan tegnes en ejerskifteforsikring. Hvis du sælger dit hus, kan du derfor som hovedregel ikke undgå at få lavet dem.

En tilstandsrapport er gyldig i seks måneder, og en el-installationsrapport er gyldig i et år.

Det er ofte billigere at få et samlet tilbud, hvis du skal bruge både energimærke, tilstands- og elinstallationsrapport.

En ejerskifteforsikring dækker udgifter til skjulte fejl og mangler ved ejerboliger og fritidshuse, som ikke er oplyst i tilstandsrapporten. Hvis du ikke tilbyder køber en ejerskifteforsikring, står du med ansvaret for skader, skjulte fejl og mangler de næste 10 år.

Hvis køber vælger ikke at tegne den ejerskifteforsikring, du har tilbudt, står køber i praksis uden mulighed for at få erstatning, hvis det viser sig, at der er skader på den bolig, du har solgt.

Forudsætningen for at kunne tegne en ejerskifteforsikring er, at du får udarbejdet en tilstandsrapport og el-installationsrapport. Du skal desuden tilbyde at betale halvdelen af forsikringspræmien.

I forbindelse med boligsalget får du brug for en række dokumenter, som der også kan være gebyrer på. Dem skal du enten selv vælge at skaffe, eller du kan få mægleren til at samle ind. Det kan være tingbogsattest, ejendomsskattebillet, restgældsoplysninger, matrikelkort, BBR-ejermeddelelse med flere.

Når din bolig er solgt, skal du indfri dine lån, hvis du har restgæld tilbage i boligen. Din bank opretter en ’deponeringskonto’, som købers bank indbetaler købesummen på. Det vil der typisk også være nogle udgifter forbundet med.

Afhængig af ejendommens type og situationen omkring salget skal du være opmærksom på, at der i visse situationer kan være pålagt en skatteafgift ved salg af ejendom. Her kan du spørge din mægler eller din bankrådgiver.