Logo

Drømmer du om at blive selvstændig landmand?

Som ung landmand, der gerne vil etablere sig med sin første landbrugsbedrift, er der rigtig mange ting at overveje og tage stilling til, før drømmen kan blive en realitet. Vi forstår godt, at den ultimative drøm må være at få foden under eget bord, men at rejsen mod drømmen måske også kan virke uoverskuelig og med mange udfordringer på vejen.

Landbrug Traktor

Gør dig de rette overvejelser

Når du overvejer, om du vil være selvstændig landmand, kan det være en god ide at reflektere over din drøm. Måske har du altid gerne ville overtage dine forældres gård? Måske vil du gerne starte helt fra bunden selv? Der er mange muligheder for at blive selvstændig landmand i dag. Før du kaster dig ud i det, er det dog vigtigt, at du tænker grundigt over, hvad det er, du gerne vil.

Vejen mod at blive selvstændig landmand kan være lang og kan måske til tider virke uoverskuelig, og det kan være en mundfuld at gennemskue, hvordan processen skal gribes an. Men heldigvis er der råd at hente:

  • Overvej, hvor stor din virksomhed skal være fra start i forhold til dine drømme, risici, økonomi og potentialer.
  • Overvej, om virksomheden skal sælges til en anden køber, når du vokser ud af virksomhedens rammer, eller om den har potentiale og tilladelser til at kunne vækste til det, du ønsker om en årrække.

Jo større din virksomhed er, jo mere kompleksitet og jo flere risici følger der også med. Det betyder, at du har brug for flere penge i investeringsfasen, stærkere faglige og ledelsesmæssige kompetencer i virksomheden og et helt andet mindset som ejerleder, end hvis du fx etablerer dig med en mindre virksomhed og bygger dine egne kompetencer og virksomheden op i et tempo, som du og virksomheden kan følge med i.

Få styr på finansieringen

Vi ved godt, at den største udfordring på vejen i forhold til at blive selvstændig landmand er at skaffe finansiering til projektet. Der findes mange forskellige muligheder og kombinationer i forhold til at få finansieringen i hus, og hvilken én, der er den rigtige, afhænger af din individuelle situation. Det kan være, at du skal finde finansieringen flere steder fra, og den fx kan blive en kombination af en:

  • Egenfinansiering
  • Et lån i banken
  • Et etableringslån gennem Vækstfonden
  • En ekstern investor.

Det kan være, at den rette mulighed for dig er at starte med en løsning, hvor du forpagter dele af bedriften, hvis det kniber med finansieringen. Måske du skal starte med at eje stalde, dyr og maskiner men forpagte markerne, eller at du kun ejer dyr og maskiner og lejer både stalde og jord.

Det er vigtigt at huske, at der er andre måder at etablere sig på end ved at købe en ejendom til 30-50 mio. kr., hvor du samtidig skal være mester i produktionsstyring, personaleledelse og være en dygtig virksomhedsejer, der tjener penge. Det kan derfor være en god ide at tænke langsigtet og i etaper, hvis det er din drøm at blive selvstændig landmand.

Din finansielle partner

Vi ser samarbejdet med vores landbrugskunder som et mangeårigt partnerskab, hvor vi er med dig på rejsen både før, under og efter etableringen. Vores lange partnerskab giver både dig og os tryghed i, at vi fortsat kan understøtte den udvikling, du ønsker for landbruget – også efter at du har etableret dig.

Det er vigtigt, at du inddrager os som sparringspartner allerede tidligt i processen, når tankerne om at blive selvstændig landmand begynder at melde sig. Dels fordi vi gerne vil kende dig, dine drømme, evner og ambitioner i forhold til selvstændigt at kunne drive dit eget landbrug, men også for, at vi gennem sparring og dialog kan gøre dig klogere på, hvad der rent faktisk kan lade sig gøre i forhold til at få finansieret drømmen.

Få en snak med en landbrugsspecialist

Tag en snak med os om dine drømme og tanker i forhold til at starte selvstændigt som landmand. Vores landbrugsspecialister, som er eksperter i landbrugsøkonomi, sidder klar til at give dig personlig rådgivning tilpasset din situation - uanset om du skal have en etableringskonto til dit landbrug, snakke køb og salg af landbrug eller foretage et generationsskifte af gården.

Tøv derfor ikke med at kontakte os – hellere i dag end i morgen, så du kan komme tættere på at få realiseret din drøm.

Hør mere i podcasten "Planteværn"

Du kan også lytte til sparekassens egen podcast "Råd til landbrug"