Logo

Gode råd til dig, der handler med afgrøder

Hvis du som landmand handler med afgrøder, tænker du nok meget over, om du får den bedste pris for dine råvarer, eller om du får indkøbt dine råvarer til den billigst mulige pris – det er nemlig der, du kan påvirke din avance. Nedenfor giver vi dig nogle gode råd med på vejen, du kan bruge, når du handler med afgrøder.

Landbrugsmaskiner

Læg en strategi for din afgrødehandel

Det kan være svært at vurdere, hvornår man både skal købe og sælge en råvare. Med en prisudvikling, som både er uforudsigelig og ramt af store variationer, er det utrolig vigtigt, at du har lagt en strategi for din handel. Og det er uanset, om du skal købe eller sælge.

Selvom du har lagt en strategi, er der selvfølgelig ingen garanti for, at du enten får solgt på toppen af markedet eller købt på bunden af markedet, men den kan bl.a. sikre dig mod impulsbeslutninger. Det er derfor vigtigt, at du ikke sætter det som et succeskriterium, at du skal ramme markedet, når det er bedst, for så ender du ret sikkert med at blive skuffet.

Derudover sikrer en strategi, at du rent faktisk får taget en beslutning om salg eller køb. Det kan nemlig være svært at ”trykke på knappen” vel vidende, at prisen efterfølgende kan udvikle sig, så det måske havde været bedre at vente. Eller måske lade være med at trykke på knappen og efterfølgende konstatere, at det blev en dyr beslutning. Du slipper ikke for at tage en beslutning – for høsten skal sælges uanset, og dyrene skal fodres.

Husk, at du ikke kan spå om markedets udvikling

Når du står på den anden side af dine salg, er det naturligt at tænke tilbage og måske tænke ”hvorfor solgte jeg ikke det hele på det tidspunkt?” og ”hvorfor solgte jeg overhovedet noget på det her tidspunkt?”, men der er det vigtigt at huske, at du tog en beslutning om at sælge på baggrund af den viden, du havde om markedet på det daværende tidspunkt, og at du dermed tog beslutningen om at sælge ud fra bedste evne og vurdering af, at salget var forbundet med en fornuftig risikospredning og et fornuftigt dækningsbidrag.

Det kan være svært at vide, hvornår markedet topper, så du kan sælge hele din høst samlet på én gang. Når du trykker på knappen, vil der altid være en usikkerhed – er det her nu en fornuftig beslutning? Hvis du venter – er det så forkert?

Det er et svært marked at navigere i. Derfor er det vigtigt, at du er klar over, at uanset hvor dygtig, du er, og uanset hvilke eksperter, du spørger til råds, så vil der altid være en risiko for, at du får solgt på et forkert tidspunkt, eller at du misser et tidspunkt, hvor du nok burde have lavet et salg.

Vil du vide mere om afgrødehandel?

I første episode af vores podcast ”Råd til landbrug” dykker vi ned i emnet om afgrødehandel, og her har vi Jakob Kjærsgaard fra VKST Landbrugsrådgivning og Kornbasen.dk til at dele ud af sine erfaringer om råvarehandel. Lyt til afsnittet herunder.

Vi står klar til at hjælpe dig

Vores landbrugsspecialister har stort kendskab til, hvad det vil sige at både sælge og købe på et marked, der er svært at blive klog på. Vi ønsker at hjælpe vores kunder med at få det mest optimale ud af deres køb eller salg, så du også får en god økonomi og en solid bundlinje.

Derudover står vi også klar til at hjælpe dig med alt det, der er relateret til din handel og din landbrugsbedrift. Har du fx det rigtige kreditmæssige setup? Skal vi hjælpe dig med finansiering af dit anlæg, så du har de rette faciliteter til at håndtere dine råvarer? Skal vi hjælpe dig med leasing af maskiner?

Tøv ikke med at kontakte os allerede i dag.