Ved du, hvornår din bilforsikring ikke dækker?

Du tror, du har styr på din bilforsikring, men da du har brug for den, dækker den ikke som forventet. Få overblik over, hvornår din bilforsikring måske ikke dækker, så du kan undgå ubehagelige overraskelser, når skaden er sket.

sort bil parkeret i blade

Som udgangspunkt er du godt klædt på med en almindelig bilforsikring. Men der er situationer, hvor forsikringsselskaberne ikke er forpligtet til at dække dine omkostninger.

"Mit bedste råd er, at du løbende tjekker, hvordan dine forsikringer dækker. Er vintervejret på vej, skal du leje din bil ud, eller skal familien på bilferie i udlandet, er det eksempelvis en god idé at gennemgå din bilforsikring og sikre dig, at du er dækket, hvis uheldet er ude," siger sparekassens forsikringschef Palle Larsen og henviser desuden til nedenstående situationer, du skal være særligt opmærksom på.

Var skaden i virkeligheden din skyld?
Der er situationer, hvor dine egne handlinger kan betyde, at forsikringen ikke dækker som forventet – med lovmæssige vendinger taler vi her om handlinger, der kan gå under betegnelsen groft uagtsomme. Se eksempler nedenfor:

  • Efterlader du din bilnøgle i bilen, mens du hurtigt er inde og købe en kop kaffe, dækker forsikringen ikke, hvis bilen er væk, når du kommer retur.
  • Har du skiftet til vinterdæk, men er dækkene slidt mere, end hvad loven tillader, kan du risikere, at forsikringen ikke dækker, hvis du kører galt på en isglat vej.
  • Taler du i mobiltelefon, mens du er involveret i en trafikulykke, vil du også kunne risikere selv at hænge på dele af - eller måske alle - omkostningerne.

Kort sagt: Tænk dig om, så er du godt (for)sikret.

Du har lejet bilen ud
Lejer du din bil ud gennem en privat udlejningstjeneste som GoMore, skal du sikre dig, at de tilbyder en form for forsikring. Din almindelige bilforsikring dækker nemlig ikke eventuelle skader, der sker, mens bilen er udlejet. 

Du har selv givet din bilnøgle væk
Mister du din bil, efter du selv frivilligt har givet din bilnøgle væk, så bliver det ikke betegnet som tyveri

men som ’bortkomst’. Det kan være tilfældet, hvis du vil sælge din bil privat og lader en eventuel køber prøvekøre din bil.

Vejr og vind er skyld i skaderne
Typisk dækker din bilforsikring ikke skader, der er forårsaget af vind og vejr. Eksempelvis frostsprængninger, rust eller tæring.

Du låner bilen til dit barn
Har du et barn, som af og til låner bilen, kan det betale sig at læse policen ekstra godt igennem, inden du låner bilen ud. Du kan opleve, at dit forsikringsselskab kræver dobbelt selvrisiko, hvis der sker uheld med bilen, hvis føreren under uheldet var under 25 år.

Brændstof eller andre væsker bliver stjålet
Får du stjålet brændstof fra din tank eller eventuelle dunke i bagagerummet med kølervæske, sprinklervæske eller benzin, dækker forsikringen ikke.

Få en bilforsikring gennem sparekassen
I samarbejde med Købstædernes Forsikring kan vi tilbyde en bilforsikring, som dækker bredt. Du betaler eksempelvis 0 kr. i selvrisiko på glasreparationer på privatbiler, hvis du har en kaskoforsikring. Du kan vælge førerpladsdækning, som dækker ved solouheld, og derudover er det ingen forhøjet risiko, når familiens unge under 26 år låner bilen. Samtidig giver vi den unge mulighed for at optjene anciennitet, når den unge senere selv skal købe forsikring. 

Læs mere om sparekassens bilforsikring