Logo
Nyheder

Lokal dagligvarebutik i Tuse genopstår fra asken: En historie om fællesskab og urokkelig støtte

13. October 2023

Tuse blev torsdag morgen vært for en begivenhed, som trak store og små til åbningen af den nye butik; ”Min Købmand”. Både ministeren, den vikarierende borgmester i Holbæk og initiativtageren til projektet fik lejlighed til at klippe snoren foran de mange lokale fremmødte.

Lokal dagligvarebutik i Tuse genopstår fra asken

Når man træder ind i den summende atmosfære hos ”Min Købmand” i Tuse tæt på Holbæk, kan man næsten mærke den pulserende energi af et lokalsamfund, der nægter at give op. Den genåbnede dagligvarebutik står som et levende bevis på et lokalsamfunds beslutsomhed og stærke støtte fra Sparekassen Sjælland-Fyn.

Minister besøger åbningen

Med flag, pandekager og en stemning af forventningens glæde var det endelig tid til at klippe snoren til den længe ventede købmandsbutik. Det var en særdeles stolt initiativtager, Emil Bergstrøm Hansen, Minister for Landdistrikter, Louise Schack Elholm, og vikarierende borgmester i Holbæk Kommune, Lars Qvist, der sammen stod for den ærefulde opgave.

Minister Louise Schack Elholm er meget begejstret for, at et lokalt projekt som dette i Tuse, kan lade sig gøre. Ifølge hende, viser det, hvad det betyder, når et lokalsamfund står sammen. 

"Jeg synes, det er helt fantastisk at komme ud i Tuse og mærke den opbakning, som Min Købmand oplever her. Tusind timer har de lokale brugt på at få stablet en butik på benene. Jeg ved, hvor meget det betyder, når der er nogle lokale ildsjæle, der kæmper for deres lokalområde. Det kan betyde utrolig meget for udviklingen," siger Louise Schack Elholm.

Hun tilføjer: ”Så det her, at man kan stå sammen og skabet noget lokal udvikling, det er noget af det, der afgør, hvor godt et lokalsamfund virker."

Det betyder meget for lokalsamfundet at have en lokal butik

Midt i butikkens summen finder vi Emil Bergstrøm Hansen, som er initiativtageren bag denne genoplivning. Med stolthed i stemmen fortæller han om et projekt, der har haft stor betydning for ham personligt, men også for hele Tuse.

"Projektet her i Tuse er et borgerprojekt, hvor vi er gået sammen med Dagrofa om at genåbne den gamle Dagli’Brugs som Min Købmand. Det betyder virkelig meget, at Tuse har en dagligvarebutik," fortæller Emil.

Det er med stor passion og beslutsomhed, at han blev draget ind i projektet.

"Da jeg fik muligheden for at være frontløber på projektet her, så synes jeg, at det var en spændende udfordring, og der har været flere ideer til ligesom at få dagligvarebutikken tilbage i Tuse," forklarer Emil.

En redningskrans til projektet

På et tidspunkt undervejs i projektet stødte gruppen dog på udfordringer, men ifølge Emil, blev projektet reddet af Sparekassen Sjælland-Fyn.

"Sparekassens støtte gjorde bare, at det fik et ekstra boost. Vi var egentlig gået ind i et tomrum, hvor kadencen den døde lidt ud, og så gav sparekassen en saltvandsindsprøjtning. Og den gjorde bare, at projektet fik et helt nyt liv, og vi kom i mål med det,” forklarer han.

En del af sparekassens DNA

Søren Kjærsgaard, Udviklingsdirektør i Sparekassen Sjælland-Fyn, beskriver, hvorfor sparekassen valgte at gå ind i projektet: 

”Jamen, det er jo helt grundlæggende for os, at vi gerne vil være med til at støtte op omkring lokalområderne og sikre, at der fortsat er liv og udvikling. Vi har jo som overordnet formål, at vi gerne vil være med til at gøre Sjælland og Fyn til et bedre sted at bo, arbejde og drive virksomhed. At have en lokal dagligvarebutik er afgørende for det, " forklarer Søren.

Et nyt kapitel for Tuse

Den lokale dagpleje var også mødt op. Og med pandekager i hænderne på de små og nysgerrige kunder, der udforskede butikken, og en stærk følelse af samhørighed, markerede denne dag et nyt kapitel for Tuse og dens borgere. En dag, hvor byens hjerte begyndte at slå i en ny, livlig rytme.

Lokal dagligvarebutik i Tuse genopstår fra asken