Konfirmand i 2024: Hvordan får du mest ud af dine pengegaver?
25. April 2024
Er du forælder til en kon-/nonfirmand, og vil du gerne hjælpe dit barn med at passe godt på deres pengegaver? Så del denne guide med dit barn, og tag en snak om, hvordan gaverne kan være en god anledning til at lære om at spare op og investere sine penge.
Konfirmationen markerer i folkemunde at træde ind i de voksnes rækker. Et sted, hvor det er oplagt at starte, er med økonomien. Mange konfirmander får nemlig samlet set en stor bunke penge i gave. 31.000 kr. lød gennemsnittet i 2022.
Så hvordan kan du som konfirmand eller nonfirmand lægge en god plan for de penge, du har fået i gave? Det giver to af Sparekassen Sjælland-Fyns medarbejdere, kunderådgiver Søs Nihøj og investeringsrådgiver Brian Støvring, deres bud på.
Læg en plan, og tag en tur i banken
”Da du er tilknyttet dine forældres bank og kunderådgiver, kan det være en god start at tage dine forældre med til et møde og tale om mulighederne,” siger kunderådgiver Søs Nihøj.
Gode råd fra Søs Nihøj
- Læg en plan for dine pengegaver, så du ikke ender med at brænde dem alle sammen af på én gang. Del det op i kasser: Hvad skal du bruge her og nu og til hvad? Hvad skal du gemme til senere?
- Få eventuelt oprettet en separat opsparingskonto, der ikke er tilknyttet et kort, og hvor du kan være heldig at få en højere rente end på din almindelige konto
- Overvej, om du vil investere nogle af pengene, så dine pengegaver måske kan vokse sig endnu større. Du kan få oprettet et depot hos Sparekassen Sjælland-Fyn i dit eget navn, men det er dine forældre, som står for køb og salg via deres Mobilbank, så længe du er under 18. Vær dog opmærksom på ikke at investere penge, du har tænkt dig at bruge inden for kort tid.
Invester, hvis du først skal bruge pengene senere
Ifølge Brian Støvring, som er investeringsrådgiver i Sparekassen Sjælland-Fyn, er det en god anledning til at lære om investering, hvis man investerer nogle af sine konfirmationspenge.
”Det er en god måde at lære, hvad det vil sige, når aktierne taber værdi, og hvor vigtigt det er at have den rigtige tidshorisont. Her er 5000 kr. et fint sted at starte.” fortæller Brian.
Gode råd fra Brian Støvring
- Du skal have dine forældre med på ideen, da det er dem, der kan handle på dine vegne. Dine forældres kunderådgiver kan hjælpe med at få oprettet depotet i dit navn.
- Vi anbefaler dig at investere i en bred indexfond, som investeringsspecialister sørger for løbende at tilpasse, så sammensætningen matcher din valgte risikoprofil Det kan f.eks. være BankInvest Globale Aktier.
-
Hvis du ønsker endnu større spredning og mere sikkerhed på din investering, så brug blandede fonde. Det kan for eksempel være BankInvest optima. Det spreder risikoen mere ud.
- Hav en klar tidshorisont. Det betyder, at du skal tænke over, hvornår du skal bruge de penge, du vil investere. Skal du bruge pengene om 1-2 år, er der for høj en risiko i at investere i aktier. Lad din tidshorisont være længere end 5 år, lad aktierne stå indtil da, og undgå at blive for nervøs, når de indimellem falder i værdi.
- Hvis du skal bruge pengene allerede indenfor 1-2 år, så gå i stedet efter korte obligationer, som f.eks. BankInvest Korte Obligationer.
Kontakt os, hvis vi skal hjælpe dig med at få mest muligt ud af dine pengegaver
Vi vil rigtig gerne hjælpe dig med at få mest muligt ud af de penge, du har fået i gave. Aftal et møde med os, hvor dine forældre er med, eller ring til os, og så ser vi på dine muligheder.