Sparekassen Sjælland-Fyn støtter lokalt projekt med 100.000 kr.

Naturprojektet Røsnæs Rundt styrker udviklingen i lokalområdet og er et frivilligt initiativ udover det sædvanlige, fortæller filialdirektør i Kalundborg, Klaus Koksby Hansen, om baggrunden for sparekassens bidrag.

naturprojekt røsnæs rundt modtager en check Fra venstre ses: filialdirektør i sparekassens filial i Kalundborg, Klaus Koksby Hansen; formand i Røsnæs Udvikling og Beboerforening, Troels Birk Kristoffersen og næstformand i Røsnæs Udvikling og Beboerforening, Mogens Anholm.

Hvordan kan vi formidle naturen og gøre den mere tilgængelig uden at ødelægge den? Det spørgsmål stillede henholdsvis næstformand og formand i Røsnæs Udvikling og Beboerforening, Mogens Anholm og Troels Birk Kristoffersen, Røsnæs’ indbyggere for 10 år siden til et debatmøde om den nordvestsjællandske halvøs fremtid.

Stort skulderklap til de lokale ildsjæle
Svaret på spørgsmålet blev naturprojektet Røsnæs Rundt, som Mogens Anholm og Troels Birk Kristoffersen tog første spadestik til i 2008. Mange frivillige timer og tæt samarbejde med eksperter har sidenhen resulteret i 13 landmarks – fx udkigsposter, informationsrum og opholdssteder, hvor man kan smage den lokale vindrue eller give sig i kast med parkour gliding. Disse landmarks er spredt over en 25 km lang kystrute.

Sparekassens filialdirektør i Kalundborg, Klaus Koksby Hansen, fortæller, at Sparekassen Sjælland-Fyn støtter Røsnæs Rundt med 100.000 kr., fordi projektet er lokalt forankret:  

”Projektet dyrker det lokale potentiale i form af den smukke natur og understøtter samtidig udviklingen i lokalområdet, idet projektet bidrager til at gøre Røsnæs og omegn til et endnu mere attraktivt sted at leve. Tilmed har Røsnæs Rundt potentiale til at blive et turistmål i topklasse,” forklarer han og tilføjer:    

”Sparekassens bidrag er også en belønning til de lokale ildsjæle – det er ganske enkelt imponerende, hvad foreningen har opnået.”

Læs mere om sparekassens formål- og forretningsmodel.

Og bidraget føles som et stort skulderklap, fortæller Mogens Anholm, der er tidligere landmand og har 

forpagtet halvøens tange i 25 år:

”Bidraget er en uvurderlig hjælp til projektet. I år har vi 10-års jubilæum med Røsnæs Rundt, og det er meget motiverende, at sparekassen støtter det frivillige initiativ,” fortæller Mogens Anholm.

Nyt liv og sammenhold på halvøen
Siden projektets start i 2008 er det vokset fra landet til vandet, og sparekassens bidrag skal specifikt være med til at finansiere blandt andet en kajakrute, en badebro og en shelter beliggende ude i fjorden.

Klaus Koksby Hansen, der selv er født og opvokset i Kalundborg og har været filialdirektør siden maj sidste år, oplever, at de lokale har taget godt imod Røsnæs Rundt:

”Folk snakker om Røsnæs Rundt og bruger faciliteterne med deres børn, vandrer, sover i shelter og griller pølser. Generelt griber initiativet ind i en udviklingstendens i Kalundborg og omegn, hvor nye uddannelsesinstitutioner etableres, erhvervslivet blomstrer, og der er et større fokus på turisme.”

Mogens Anholm istemmer og fortæller, at Røsnæs Rundt er med til at styrke et sammenhold på halvøen:

”Da jeg flyttede til Røsnæs i 1969, var området kendetegnet ved fiskeri og landbrug, som skabte liv og lokalt sammenhold på halvøen. Nu er der færre landmænd og fiskere, og selvom der kommer flere turister til Røsnæs, skaber det ikke et sammenhold som før,” forklarer han og tilføjer afslutningsvis:

”Men Røsnæs Rundt er med til at styrke eksisterende foreninger og skabe nye, som holder gode arrangementer – og det skaber sammenhold og nyt liv på Røsnæs.”