Negative renter for privatkunder

Pr. den 1. september 2022 justerer vi indlånsrenten for vores kunder. Ændringen betyder bl.a., at du ikke længere skal betale negativ rente af dit indlån hos os, hvis du er privatkunde og har din NemKonto i sparekassen.

Indtil da skal du betale -0,7 % i rente af de beløb, du har stående på dine konti. Du har dog også fortsat – indtil den 1. september, hvor vi udfaser negativ rente for kunder med NemKonto hos os - en FRI-konto, der giver dig mulighed for at friholde op til 100.000 kr. for negativ rente.

Har du ikke din NemKonto i sparekassen, skal du fortsat betale negative renter af dit indlån hos os. Vi sænker dog rentesatsen fra -0,95 til -0,45 pr. den 1. september 2022.

Læs mere om negative renter i sparekassen nedenfor.

Negative renter – hvorfor og hvordan?

Som privatkunde med din NemKonto i sparekassen betaler du indtil den 1. september -0,70 % i rente om året af de beløb, du har stående på dine konti. Du har samtidigt en FRI-konto, der giver dig mulighed for at friholde op til 100.000 kr. for negativ rente. Efter den 1. september 2022 skal du ikke længere betale negativ rente af dit indlån i sparekassen.

Hvorfor negativ rente?

Der er mange årsager til, at renten – indtil for kort tid siden – igennem en årrække faldt – ikke blot i Danmark, men i hele Europa. En af de primære årsager var, at vi efter finanskrisen begyndte at spare meget mere op og samtidig låne færre penge.

Det lyder jo umiddelbart meget godt og fornuftigt, men det har betydet, at vi som bank er blevet presset på vores indtjening. Når vi ikke som tidligere tjener penge på at låne ud til vores kunder og samtidig har skulle og fortsat skal betale for at placere vores indlånsoverskud i Nationalbanken, så bliver det sværere for os at drive en sund forretning.

Det er årsagen til, at vi – ligesom andre banker – valgte at indførte negative indlånsrenter for vores privatkunder. Nu har Nationalbanken dog hævet renten igen for at dæmme op for den inflation, som har præget økonomien den seneste tid.

Det betyder, at vi som bank skal betale mindre for at have vores indlån stående hos dem. Og derfor vælger vi nu også at stoppe helt med at have negativ rente for privatkunder med deres NemKonto hos os.


Har du din NemKonto hos os, slipper du for negativ rente

I Sparekassen Sjælland-Fyn har vi valgt pr. den 1. september 2022 at friholde privatkunder med en NemKonto hos os for negativ rente. Grunden til dette er, at vi vurderer, at kunder med deres NemKonto hos os har valgt Sparekassen Sjælland-Fyn som sit primære pengeinstitut og dermed ofte også har fx sit billån, realkreditlån og eventuelle investeringer hos os. Det vil vi gerne kvittere for. 

Har du ikke din NemKonto hos os, skal du stadig betale lidt i negative renter

Kunder uden NemKonto i sparekassen betaler i dag -0,95 % i rente om året af beløb, de har stående på alle deres konti i sparekassen.

Fra og med den 1. september 2022 hæver vi dog rentesatsen fra -0,95 til -0,45%.

Derudover skal fx privatkunder under 18 år ikke betale negativ indlånsrente, også selvom de ikke har deres NemKonto hos os.


Få en snak med os om dine muligheder

Det vigtigste budskab til dig, der bliver berørt af negative renter er, at du kan kontakte din rådgiver eller lokale filial for en snak om dine muligheder. Måske du fx med fordel kan flytte din NemKonto til sparekassen og dermed slippe for negative renter fra og med den 1. september 2022.

Har du spørgsmål?Kunde i sparekassen og over 18 år? Se om du skal betale negative renter

Du har din NemKonto hos os

Fra og med den 1. september 2022

 • Du skal ikke betale negativ rente af dit indlån i sparekassen.

Inden den 1. september 2022

 • Du får en FRI-konto, hvor renten er 0 % til og med 100.000 kr. På beløb over 100.000 kr. på din FRI-konto er renten -0,70 %.


 • Du betaler som udgangspunkt -0,70 % i rente af beløb, du har stående på dine øvrige indlånskonti hos os. 

Du har ikke din NemKonto hos os

Fra og med den 1. september 2022

 • Du betaler fra den 1. september som udgangspunkt -0,45 % i rente af beløb, du har stående på alle dine indlånskonti hos os.

Inden den 1. september 2022

 • Du betaler som udgangspunkt -0,95 % i rente af beløb, du har stående på alle dine indlånskonti hos os.

Beløb, du ikke betaler negativ rente af, selvom du ikke har din NemKonto hos os:


 • Pensionsopsparing, der er under udbetaling, eller som er investeret i værdipapirer eller pensionspuljer 
 • Børne- og børnebørnsopsparing
 • Prioritetskonto tilknyttet et Prioritetslån (det gælder dog kun til og med værdien af restgælden på lånet)
 • Indekskonto.
Ovenstående gælder også frem til den 1. september for dig, som har din NemKonto hos os.


Spørgsmål og svar

Herunder har vi samlet en række spørgsmål og svar vedr. negative renter. Du er også velkommen til at ringe eller skrive til os, hvis du ikke finder svaret på dit spørgsmål.

 • Hvad er en NemKonto?

  NemKonto er den bankkonto, offentlige myndigheder bruger, når de skal udbetale penge til dig – det kan fx være overskydende skat, børnepenge eller pension. 

  Læs mere på www.nemkonto.dk

 • Hvordan kan jeg se- og ændre min NemKonto?

  Du kan selv se- og ændre din NemKonto via din Netbank

  1. Log på din Netbank
  2. Vælg "tandhjulet" i øverste højre hjørne
  3. Klik på "Personline oplysninger" under punktet "Indstillinger"
  4. Her kan du vælge din ønskede NemKonto fra listen over konti, du råder over.
  5. Klik herefter OK, og godkend med NemID.

  Hvis du ikke har Netbank, kan du logge ind på www.nemkonto.dk, hvor du både kan se og ændre din NemKonto.

  NB! Der kan gå op til 5 bankdage, før dine ændringer er registreret hos det offentlige.

 • Kan jeg undgå at betale negative renter?

  Har du ikke din NemKonto hos os i dag, har du mulighed for at flytte den til os og dermed pr. den 1. september 2022 slippe for at betale negativ rente af dit samlede indlån i sparekassen.

  Derudover har du mulighed for at investere dit indlån, herunder fx beløb på pensionskonti, i værdipapirer eller pensionspuljer. I Sparekassen Sjælland-Fyn står vores investeringsspecialister klar til at hjælpe dig med at finde den løsning, der passer til dig, dine behov og dine ønsker.

 • Hvad er en FRI-konto?

  Når du har din NemKonto i sparekassen, skal du pr. den 1. september 2022 ikke længere betale negativ rente af dit indlån i sparekassen.

  Indtil da har du mulighed for at få en FRI-konto, hvor du friholde til og med 100.000 kr. for negativ rente. På en FRI-konto er renten:

  • 0 % på beløb til og med 100.000 kr.
  • -0,70 % på beløb over 100.000 kr. (indtil den 1. september 2022, hvor vi udfaser negativ rente for privatkunder med deres NemKonto hos os).

  En FRI-konto fungerer som en helt almindelig konto, hvor du løbende kan både hæve og indsætte penge. Du vælger selv, hvilken af dine konti der skal være din FRI-konto. Det kan fx være din lønkonto eller din opsparingskonto. Det kan også være en konto, du deler med fx din ægtefælle eller samlever, der også har sin NemKonto i sparekassen. Vælger I begge den samme konto som FRI-konto, kan I i alt have op til 200.000 kr. stående til 0 % i rente.

  Vær dog opmærksom på, at det ikke er alle typer af konti – herunder
  bl.a. pensionskonti, der ikke er investeret – du kan vælge som din FRI-konto. Samtidig kan du ikke vælge en konto, du deler med:

  • en anden, der ikke har sin NemKonto i sparekassen
  • mere end en anden medejer – også selvom alle medejere har sin NemKonto i sparekassen.

  Se oversigt over, hvilken konto du kan vælge som din FRI-konto

  Kontakt din rådgiver og hør mere om dine muligheder.

 • Hvordan ved jeg, hvilken konto der er min FRI-konto?

  Vi har indsat ordet "FRI" foran kontoens navn, hvilket du kan se i din Netbank og Mobilbank (medmindre du selv efterfølgende har ændret navnet). 

  Vi har som udgangspunkt valgt den af dine konto – ligegyldig om det er din egen konto eller en konto, du deler med en anden – som din FRI-konto. Ønsker du at ændre din FRI-konto til en anden konto, er du velkommen til at kontakte din rådgiver eller lokale filial.
 • Hvordan får jeg en FRI-konto?

  Hvis du ikke har modtaget et brev med information om, at vi automatisk har valgt en FRI-konto til dig, skal du kontakte din rådgiver eller lokale filial for en snak om dine muligheder for at få en FRI-Konto. Det eneste det kræver er, at du har din NemKonto i sparekassen samt en af de typer af konti, der kan vælges som din FRI-konto.
 • Hvorfor har I indført negative renter for pensionskonti?

  Vi har indført negativ rente fra første kontante krone på pensionskonti, der ikke er under udbetaling i rater (Ratepension under udbetaling eller Aldersopsparing under udbetaling i rater) eller investeret i pensionspuljer eller værdipapirer. Det har vi, fordi pensionsopsparingen er en langsigtet investering, som langt de fleste vil være bedst tjent med at have investeret i værdipapirer.

  Der er således gode alternativer inden for investeringsområdet, hvis du gerne vil undgå at betale for at have pensionsopsparingen stående kontant og samtidig få mulighed for at se din pensionsopsparing vokse.

  Kontakt os for en snak om dine muligheder.

 • Hvad hvis jeg har en pensionsopsparing, jeg er ved at få udbetalt?

  Har du en ratepension eller en aldersopsparing, som du løbende får udbetalt og lever af i dag, skal du ikke betale negative renter af beløbet, der er under udbetaling.
 • Skal børn også betale negative renter?

  På trods af det lave rentemiljø vil vi stadig gerne gøre vores for, at børn og unge får et godt økonomisk afsæt tidligt i livet, som kan komme dem til gavn, når de starter uddannelse, flytter hjemmefra eller lignende.

  Af samme grund skal børn og unge under 18 år ikke betale negativ rente – uanset om de har en NemKonto hos os eller ej.

  Det samme gælder, hvis du som forælder eller bedsteforældre har oprettet en børne- eller børnebørnsopsparing, da disse konti heller ikke får negativ rente.

 • Hvornår skal jeg betale negative indlånsrenter?

  Vi trækker renten hvert kvartal i slutningen af marts, juni, september og december måned.

 • Kan jeg trække de negative renter fra i skat?

  Ja, du kan godt trække renteudgiften fra i skat. Vi sørger selvfølgelig for indberetningen til Skatteforvaltningen.

  For pensionskonti fragår den negative rente automatisk i PAL-beregningen af pensionsafkastbeskatningen.

 • Kan jeg få mine penge udbetalt i kontanter?

  Hvis du ønsker at hæve et større kontantbeløb for at undgå at betale negativ rente, er det selvfølgelig helt op til dig. Vi håber dog, at du vil tage de risici, der er forbundet med dette, med i dine overvejelser.

Hvilke investeringsløsninger kan vi tilbyde dig?

Har du i dag en opsparing stående på en almindelig konto, så får du – negative renter eller ej – ikke så meget ud af det. Hvis du gerne vil se beløbet vokse, kan det være en god idé at investere dele af eller hele din opsparing.

Vi tilbyder bl.a. nedenstående investeringsløsninger:

Kontakt os

Vil du høre mere om dine muligheder, er du meget velkommen til at kontakte din rådgiver eller lokale filial. På baggrund af en snak om dine ønsker og behov kan vi sammen vurdere, om det vil være en god løsning for dig at investere din opsparing. 


Har du spørgsmål om negative renter?

Send

Felter er obligatoriske og skal udfyldes.