Negative renter – hvorfor og hvordan?

I Sparekassen Sjælland-Fyn indfører vi nu negative renter for privatkunders indlån – dog som udgangspunkt kun for de kunder, der ikke har deres NemKonto i sparekassen, eller som har en pensionskonto, der ikke er investeret.

Derfor er der negative renter Danskerne sparer op som aldrig før, og det betyder, at bankerne har flere penge stående, end vi kan låne ud.
Når du sætter penge ind på din konto i sparekassen, bliver vi derfor nødt til at sætte penge ind i Nationalbanken – bankernes bank. Vi betaler pt. -0,75 % i rente til Nationalbanken, og da renteniveauet ikke ser ud til at ændre sig i den kommende tid, bliver vi derfor nødt til også at indføre negative renter for vores privatkunder, så vi kan få dækket nogle af vores renteudgifter.

Det kan være svært at forstå, hvorfor du som kunde skal betale penge for at have fx din opsparing stående på en konto i banken. Men det kan være virkeligheden i en tid med lave renter, hvor du samtidig har mulighed for at få et realkreditlån med en negativ rente og derfor – i teorien – får penge for at låne penge. 

Hvorfor indfører vi negative renter for privatkunder?

Der er mange årsager til, at renten generelt er faldet – ikke blot i Danmark, men i hele Europa. Men en af de primære årsager er, at vi efter finanskrisen er begyndt at spare meget mere op og samtidig låne færre penge. 

Det lyder jo umiddelbart meget godt og fornuftigt, men det betyder, at vi som bank bliver presset på vores indtjening. Når vi ikke som tidligere tjener penge på at låne ud til vores kunder og samtidig skal betale for at placere vores indlånsoverskud i Nationalbanken, så bliver det sværere for os at drive en sund forretning.  

Det er årsagen til, at vi nu – ligesom andre banker – indfører negative renter for nogle af vores privatkunder. 


Hvilke kunder skal betale og hvorfor?

I Sparekassen Sjælland-Fyn har vi valgt en model, der betyder, at langt størstedelen af vores kunder for nu slet ikke kommer til at betale for at have penge stående på en konto hos os. Det er kunder, der har deres NemKonto hos os, og som vi derfor vurderer har valgt Sparekassen Sjælland-Fyn som sit primære pengeinstitut og derfor ofte også har fx deres billån, realkreditlån og eventuelle investeringer hos os. 
Kunder uden NemKonto i sparekassen kommer fra januar til at betale -0,75 % i rente af beløb, de har stående på alle deres konti i sparekassen. 

Der er en række undtagelser, som fx at alle privatkunder – uanset om man har sin NemKonto hos os eller ej – betaler -0,75 % i rente af pensionsmidler, der ikke er under udbetaling i rater eller investeret i pensionspuljer eller værdipapirer. Og at vi friholder alle privatkunder under 18 år og ikke indfører negative renter på fx børne- og børnebørnsopsparinger. 


Er du privatkunde i sparekassen, har du modtaget et brev i dit eArkiv i Netbank/Mobilbank, hvor du kan læse mere om, hvorvidt du kommer til at betale for at have penge stående hos os. 

Få en snak med os om dine muligheder

Det vigtigste budskab til dig, der bliver berørt af negative renter er, at du kan kontakte din rådgiver eller lokale filial for en snak om dine muligheder. Måske du har en pensionsopsparing eller almindelig opsparing, du kan overveje at investere, eller du kan overveje at flytte din NemKonto til sparekassen, hvis du ikke allerede har den her. 


Har du spørgsmål?
Hvad betyder indførelsen af negative renter for dig, som er kunde i sparekassen og over 18 år?

Du har din NemKonto hos os

 • Du betaler ikke rente af beløb, du har stående på dine almindelige indlånskonti hos os. 

 • Du betaler -0,75 % i rente af beløb, du har stående på pensionskonti, der ikke er under udbetaling i rater eller investeret i værdipapirer eller pensionspuljer

 • Du betaler -0,75 i rente af beløb, der står på en fælleskonto, du deler med en eller flere, der ikke har sin NemKonto i sparekassen. 

Du har ikke din NemKonto hos os

 • Du betaler -0,75 % af beløb, du har stående på dine almindelige indlånskonti hos os.

 • Du betaler -0,75 % i rente af beløb, du har stående på pensionskonti, der ikke er under udbetaling eller investeret i værdipapirer eller pensionspuljer.

 • Du betaler ikke rente af beløb, du har stående på en:
        — Børne- og børnebørnsopsparing
Prioritetskonto tilknyttet et Prioritetslån
            (det gælder dog kun til og med værdien
            af restgælden på lånet)
Indekskonto
Iværksætter- eller etableringskonto.


Hvilke investeringsløsninger kan vi tilbyde dig?

Har du i dag en opsparing stående på en almindelig konto, så får du – negative renter eller ej – ikke så meget ud af det. Hvis du gerne vil se beløbet vokse, kan det være en god idé at investere dele af eller hele din opsparing.

Hør formuedirektør Kenn Andersen fortælle om de investeringsløsninger, vi kan tilbyde dig, der i dag har penge stående på en almindelig konto til enten 0 % eller eventuelt snart -0,75 % i rente.

Spørgsmål og svar

Herunder har vi samlet en række spørgsmål og svar vedr. negative renter. Du er også velkommen til at ringe eller skrive til os, hvis du ikke finder svaret på dit spørgsmål.

 • Hvad er en NemKonto?

  NemKonto er den bankkonto, offentlige myndigheder bruger, når de skal udbetale penge til dig – det kan fx være overskydende skat, børnepenge eller pension. 

  Læs mere på www.nemkonto.dk

 • Hvordan kan jeg se- og ændre min NemKonto?

  Du kan selv se- og ændre din NemKonto via din Netbank

  1. Log på din Netbank
  2. Vælg "tandhjulet" i øverste højre hjørne
  3. Klik på "Personline oplysninger" under punktet "Indstillinger"
  4. Her kan du vælge din ønskede NemKonto fra listen over konti, du råder over.
  5. Klik herefter OK, og godkend med NemID.

  Hvis du ikke har Netbank, kan du logge ind på www.nemkonto.dk, hvor du både kan se og ændre din NemKonto.

  NB! Der kan gå op til 5 bankdage, før dine ændringer er registreret hos det offentlige.

 • Kan jeg undgå at betale negative renter?

  Ja, det kan du godt.

  Har du ikke din NemKonto hos os i dag, har du mulighed for at flytte den til os og derved undgå at skulle betale negativ rente af dine indlånskonti – med undtagelse af beløb, du har stående på pensionskonti, der ikke er investeret i værdipapirer eller pensionspuljer. Her gælder det for alle kunder i sparekassen – hvad enten man har NemKonto hos os eller ej – at man skal betale negativ rente. 

 • Hvorfor har I indført negative renter for pensionskonti?

  Vi har indført negativ rente fra første kontante krone på pensionskonti, der ikke er under udbetaling i rater (Ratepension under udbetaling eller Aldersopsparing under udbetaling i rater) eller investeret i pensionspuljer eller værdipapirer. Det har vi, fordi pensionsopsparingen er en langsigtet investering, som langt de fleste vil være bedst tjent med at have investeret i værdipapirer. 

  Der er således gode alternativer inden for investeringsområdet, hvis du gerne vil undgå at betale for at have pensionsopsparingen stående kontant og samtidig få mulighed for at se din pensionsopsparing vokse. 

  Kontakt os for en snak om dine muligheder. 


 • Hvad hvis jeg har en pensionsopsparing, jeg er ved at få udbetalt?

  Har du en ratepension eller en aldersopsparing, som du løbende får udbetalt og lever af i dag, skal du ikke betale negative renter af beløbet, der er under udbetaling.

 • Skal børn også betale negative renter?

  På trods af det lave rentemiljø vil vi stadig gerne gøre vores for, at børn og unge får et godt økonomisk afsæt tidligt i livet, som kan komme dem til gavn, når de starter uddannelse, flytter hjemmefra eller lignende. 

  Af samme grund skal børn og unge ikke betale negativ rente – uanset om de har en NemKonto hos os eller ej. 

  Det samme gælder, hvis du som forælder eller bedsteforældre har oprettet en børne- eller børnebørnsopsparing, da disse konti heller ikke får negativ rente. 
 • Hvornår skal jeg betale negative renter?

  De nye renter for indlånskonti i sparekassen er gældende fra og med den 15. januar 2020. Samtidig med, at vi indfører den negative rente, indfører vi også kvartalsvis rentetilskrivning.

  Det betyder, at den negative rente bliver tilskrevet og trukket kvartalsvist, og at du således – hvis du skal betale negativ rente – skal betale første gang den 31. marts 2020.

 • Hvor meget skal jeg betale i rente?

  Det afhænger af, om du har din NemKonto i sparekassen eller ej, samt hvor mange konti du har, der bliver berørt. 

  Men har du fx 10.000 kr. stående på en konto, du skal betale negativ rente af, betaler du ca. 18,75 kr. i rente pr. kvartal. I alt ca. 75 kr. på et år. 
 • Kan jeg trække de negative renter fra i skat?

  Ja, du kan godt trække renteudgiften fra i skat. Vi sørger selvfølgelig for indberetningen til Skatteforvaltningen.

  For pensionskonti fragår den negative rente automatisk i PAL-beregningen af pensionsafkastbeskatningen.

Har du spørgsmål om negative renter?

Send

Felter er obligatoriske og skal udfyldes.