Nyt samarbejde vil sikre 1 milliard kr. til udvikling af Region Sjælland
26. November 2019
Sparekassen Sjælland-Fyn og Region Sjælland sætter udvikling af regionen i højsædet med en udviklingsalliance.
Region Sjælland og Sparekassen Sjælland-Fyn har en fælles mission om, at regionen fortsat skal være et attraktivt sted at bo, arbejde og drive virksomhed – også om 5, 10 og 20 år. Derfor har de indgået en samarbejdsaftale om etablering af en udviklingsalliance for Region Sjælland kaldet ”Sjællands Udviklingsalliance”.
Regionsrådsformand Heino Knudsen fortæller, at formålet med udviklingsalliancen er at sikre et samarbejde mellem mennesker og institutioner, og at målsætningen er at tiltrække 1 milliard kroner til finansiering af private projekter, som udvikler Region Sjællands byer og lokalsamfund:
”Der er behov for, at vi står skulder ved skulder og sætter en klar retning for udviklingen i Region Sjælland. Derfor etablerer vi nu ”Sjællands Udviklingsalliance”, som skal samle gode kræfter på tværs af institutioner, der kan tiltrække investeringer til udvikling af regionen.”
Administrerende direktør i Sparekassen Sjælland-Fyn, Lars Petersson, supplerer:
”I Region Sjælland og Sparekassen Sjælland-Fyn driver vi ikke kun bankvirksomhed og sygehuse. Vi arbejder også for, at vores byer, lokalsamfund og hele regionen udvikler sig, så flere folk har lyst til at drive virksomhed, bo, stifte familie og blive ældre her. Det, der er skabt her i Holbæk Kommune de seneste 4-5 år med investeringer på mindst 1 milliard kr. i form af Holbæk Sportsby, udviklingen af Holbæk Havn og en lang række andre lokale investeringer, er en rollemodel for en yderligere udvikling af Region Sjælland.”
Fokus på de mindre byer
Sjællands Udviklingsalliances ambition er, at der kommer retning på den langsigtede udvikling, og derfor vil Region Sjælland og Sparekassen Sjælland-Fyn som en del af samarbejdet bl.a. have fokus på udviklingen af nyt og mere liv i de mindre byer i regionen, fortæller Heino Knudsen:
”Vi kan se, at flere af de mindre byer fravælges, når nye borgere flytter til regionen. De unge flytter til de store uddannelsesbyer, og borgere med job og familie flytter til de større byer med god offentlig service, et levende handelsliv og gode transportmuligheder. Imens er flere af Region Sjællands mindre byer under pres.”
Udviklingsalliancen vil derfor også arbejde sammen om at udvikle og afprøve nye tiltag, der kan skabe nye mødesteder og nye tilbud i de mindre byer.
I tråd med sparekassens værdier
Lars Petersson fortæller, at Sparekassen Sjælland-Fyn har valgt at indgå samarbejdsaftalen, fordi lokal udvikling er en vigtig nerve i sparekassen:
”Vi mener, at vi som bank har et medansvar for styrke udviklingen i lokalsamfund – både dem, hvor vi har en filial, men også i dem, hvor vi ikke er repræsenteret med mursten og en fysisk filial,” forklarer Lars Petersson og tilføjer afslutningsvis:
”I løbet af det seneste års tid har vi bidraget til og igangsat flere lokale projekter i samarbejde med lokale ildsjæle – fx etablering af flere boligområder i Odsherred, samarbejdet med Faaborg-Midtfyn Kommune om det lokale fritidscenter, som var gået konkurs og nu er genopstået som Idrætscenter Midtfyn, samt byudvikling af et gammelt industriområde i Tølløse.”
Samarbejdet mellem Region Sjælland og Sparekassen Sjælland-Fyn blev offentliggjort tirsdag d. 26 november, hvor Heino Knudsen og Lars Petersson underskrev aftalen. Til lanceringen af samarbejdet deltog også to af de første medlemmer af Sjællands Udviklingsalliance, nemlig Bruno Hansen, Formand for DGI Midt- og Vestsjælland og Torben Dalby Larsen, chefredaktør. Derudover er Hanne Leth, Rektor for Roskilde Universitet, og Camilla Wang, Rektor for Professionshøjskolen Absalon, også medlemmer af udviklingsalliancen.
Om samarbejdsaftalen
Aftalen beskriver det strategiske samarbejde mellem Sparekassen Sjælland-Fyn og Region Sjælland inden for de to fokusområder ”Etablering af Sjællands Udviklingsalliance” og ”Udvikling af nyt og mere liv i de mindre byer”. Målsætningen for samarbejdet er, at sparekassen og Region Sjælland i samarbejde med andre væsentlige parter sikrer, at der tiltrækkes 1 milliard kroner i finansiering til mindre og større projekter, der udvikler Region Sjællands byer og lokalsamfund.