Logo
Nyheder

4 gode råd om sikker handel på nettet

7. November 2019

Det er som udgangspunkt lige så sikkert for dig at købe julegaverne på nettet som i en fysisk butik. Alligevel anbefaler vi, du følger rådene herunder, for at sikre dig mod IT-kriminalitet, når julegaverne skal i hus.

Klar til julehandel

1. Tjek, at forbindelsen og webshoppen er sikker

Alle danske netbutikker beskytter dine betalingsinformationer med en såkaldt SSL-kryptering. Din netforbindelse er sikker, hvis hjemmeside-adressen starter med "https". I de fleste browsere kan du også se efter hængelås-ikonet i feltet, der viser hjemmesidens adresse. Tjek altid, at forbindelsen mellem din computer og hjemmesiden er sikker, inden du indtaster dine kort-oplysninger og gennemfører købet.

sikker nethandel briowserlinje

Hvis du ikke kender webshoppen i forvejen, bør du undersøge, om den er e-mærket. E-mærket er en ordning for danske webshops, der er din garanti for, at butikken lever op til en række forskellige krav. Er webshoppen ikke e-mærket, bør du undersøge, hvad andre skriver om den - eksempelvis på Trustpilot eller Facebook.

Læs mere om e-mærket

2. Betal med dit kort

Betaler du med dit betalingskort - eksempelvis et Visa/Dankort - er du beskyttet af reglerne i betalingstjenesteloven. Derfor har du mulighed for at få dine penge tilbage i tilfælde af, at sælger har hævet for meget på din konto, eller du ikke får din vare. Det er ikke muligt, hvis du overfører pengene direkte til sælgeren via for eksempel Netbank.

Kontroller de beløb, der bliver trukket på din konto i din Netbank eller Mobilbank. Er der trukket beløb, du ikke kender, skal du kontakte sparekassen hurtigst muligt og spærre dit kort.

3. Læs købsbetingelser, og gem dokumentation

Læs købsbetingelserne, så du ikke risikerer at binde dig til eksempelvis et abonnement eller løbende betalinger, hvis det ikke er din hensigt. Er købsbetingelserne ikke tilgængelige, bør du ikke handle på siden.

Når du har bestilt en vare, bør du gemme dokumentationen fra købet enten ved at lave et fysisk eller elektronisk print/kopi af skærmbilledet. Internetbutikken er forpligtet til at kvittere for købet eksempelvis via mail. Denne kvittering bør du også gemme.

4. Pas på dine oplysninger

Opgiv kun dit kortnummer, hvis du skal bruge dit kort til at betale for noget. Ellers skal du aldrig indtaste dit kortnummer - hverken som ID, en del af "medlemsoplysninger" eller for at komme videre til en anden side.

Opretter du en abonnementsordning, giver du netbutikken lov til at overføre beløb til forretningen, uden at du selv foretager en handling. Derfor bør du gennemgå kriterierne for betaling i abonnementsordningen i detaljer, før du opgiver kortnummer m.v.

Kontakt din rådgiver eller lokale filial, hvis du vil vide mere om sikker handel på nettet.

Læs mere om kortindsigelser her