Logo
Nyheder

Julen varer længe, koster mange penge

1. December 2019

Dagene bliver kortere, der står december i kalenderen, og julen står for døren. Det betyder typisk julehygge, juletraditioner og ikke mindst julegaveindkøb.

sol på et snedækket vinterlandskab

Glæden ved at give er stor, men december er for mange årets dyreste måned, og det kan give økonomiske tømmermænd i det nye år. Vi giver dig en række gode råd, der bringer både dig og din pengepung helskindet gennem december.

Læg et julebudget
Selvom julen er en tilbagevendende begivenhed, kommer den ofte bag på mange af os - og ikke mindst på vores pengepung. Læg derfor et budget for julemåneden – og husk også nytårsaften - hvor du fordeler udgifterne på gaver, mad, julefrokoster, transport m.v. Det giver dig overblik og mulighed for at prioritere dine penge fra starten.

Vi har lavet et budgetskema, hvor du nemt kan indtaste og få overblik over dine udgifter til julen.
Hent budget-skema

Med app’en "Lommebudget" har du en god julehjælper. Her kan du nemt indtaste dine juleindkøb på din mobiltelefon, så du løbende kan følge med i, om du holder dig inden for budgettet, når pengepungen findes frem.
Hent app'en Lommebudget i App Store
Hent app'en Lommebudget i Google Play

Med sparekassens Mobilbank-app til din smartphone, kan du nemt og hurtigt få overblik over din økonomi og dit forbrug - også når du er på farten i den travle juletid.
Læs mere om Mobilbank

Undgå julefristelser
Det er ikke kun julegodter, som frister i december, men også hurtige penge i form af kviklån og afbetalingsordninger. De hurtige løsninger kan dog let gå hen og blive de dyreste, så sørg for at læse "det med småt", før du beslutter dig.

Vær særlig opmærksom på lånets ÅOP. ÅOP står for "årlige omkostninger i procent" og dækker over alle de omkostninger, der er forbundet med lånet. En lav rente kan i nogle tilfælde dække over andre høje omkostninger.

Spørg derfor altid først din rådgiver til råds. Din rådgiver kender din økonomi og kan hjælpe dig med at finde den løsning, som er bedst for dig både på den korte og den lange bane.

Planlæg allerede nu julen næste år
Når du er godt inde i det nye år, kan du bruge lidt tid på at se dine udgiftsposter igennem. Var der udgifter, du havde glemt? Eller skal der skrues ned for gavebudgettet næste jul?

Når du har et realistisk billede af dine udgifter, kan du med fordel oprette en juleopsparingskonto, som du kan overføre penge til hver måned – og start gerne allerede i januar! Og husk selvfølgelig at tænke dit øvrige budget for året ind i din plan. Herved fordeler du alle årets udgifter - inklusiv julen - på alle årets 12 måneder. Så kan du bruge tiden på at nyde den søde juletid fremfor at bekymre dig om, hvordan pengene skal række.

5 hurtige tips til din juleøkonomi

  • Læg et julebudget og hold det – det lyder måske banalt, men det virker.
  • Aftal et realistisk prisleje, I giver gave for, så ingen føler sig presset til at købe gaver, de reelt set ikke har råd til. Det er tanken bag, der tæller - og ikke prismærket.
  • Køb julegaverne i god tid, så du undgår dyre impulskøb lidt i lukketid.
  • Opret en opsparingskonto øremærket til julen, som du indbetaler til hele året igennem.
  • Undgå dyre impulsive finansieringsløsninger - det kan få konsekvenser for din økonomi langt ind i det nye år.