Efter 40 år som kok: Nu handler det om mennesker – ikke Michelin
29. January 2025
Efter fire årtier i professionelle køkkener har Allan Damgaard Jørgensen fundet sin rette hylde som daglig leder af Havnestuen ved Bryggergården i Faaborg, hvor han laver mad til pensionister, enlige og socialt udsatte.

I oktober trådte Allan Damgaard Jørgensen ind i rollen som daglig leder af Havnestuen, et værested hvor varme måltider og socialt samvær går hånd i hånd. For Allan handler det ikke kun om at lave mad – det handler om de mennesker, der spiser den.
"Jeg får lov til at komme tæt på de mennesker, jeg laver mad til, og det betyder alverden for mig. I et almindeligt køkken står du ofte isoleret og producerer retter, men her kan jeg gå rundt, tale med folk og se, hvad maden gør for dem," siger Allan Damsgaard Jørgensen.
Havnestuen fungerer som et frirum for mange, hvor de kan komme for at få et godt, hjemmelavet måltid til en overkommelig pris. Stedet er drevet af frivillige, og det er en essentiel del af konceptet.
Nye køleskabe sikrer fremtiden
Med en voksende brugerskare har behovet for bedre kølefaciliteter været presserende. Derfor er det afgørende, at Sparekassen Sjælland-Fyn nu har støttet Havnestuen med 25.000 kr.
"Det betyder alt for os at få denne støtte fra Sparekassen Sjælland-Fyn. Med de nye professionelle køleskabe kan vi give vores frivillige nogle bedre faciliteter. De kan nu nemmere overskue dagens opgaver og sikre, at maden opbevares korrekt," forklarer Allan Damgaard Jørgensen.
Hos Sparekassen Sjælland-Fyn er vi glade for at kunne bidrage til det vigtige arbejde, Havnestuen udfører.
"Jeg synes, at Havnestuen er et super fedt projekt, der gør rigtigt meget godt for rigtig mange mennesker, så jeg er glad for, at sparekassen vil støtte op om det økonomisk," siger Jonas Dahl, filialdirektør i sparekassens afdeling i Faaborg.
Et frirum med varme måltider og smil
For Allan Damgaard Jørgensen og de mange frivillige er Havnestuen meget mere end et køkken. Det er et sted, hvor mennesker mødes, hvor ensomhed erstattes af samtaler, og hvor måltider bliver til minder.
"Jeg er lykkelig for at være en del af det her. Hver dag ser jeg, hvordan et simpelt måltid og lidt nærvær kan gøre en forskel. Det er derfor, jeg er her," siger han og præsenterer dagens menu, som er koteletter i fad med pillede kartofler.
"De foretrækker kartofler frem for ris, så vi piller en masse kartofler hver dag. Brugerne bestemmer, og vi laver mad efter deres ønsker," afslutter den erfarne kok med et smil.