Som ung kan en lejebolig være en god idé, hvis du for eksempel ikke kan lægge 5 % i udbetaling til en ejer- eller andelsbolig, eller du endnu er usikker på, hvor du gerne vil bo. Du kan være heldig at finde en billig lejebolig - især uden for de større byer - og der er også mulighed for at søge boligsikring.
Kan det betale sig?
Men selvom det kan virke attraktivt at bo til leje, skal du alligevel sikre dig, at du ikke blot ender med at smide penge ud af vinduet, du i stedet kunne have brugt på at betale af på et boliglån.
Inden du flytter ind i en lejebolig, skal du nemlig betale et depositum (må højst svare til tre måneders leje), husleje på forskud (for højst tre måneder) og den første måneds husleje. En del af beløbet får du dog ofte igen, når du flytter.
Ofte kan det – især hvis lejeboligen ligger i København – ende med at være et større beløb, du skal betale. Derfor er det en god idé at tage en snak med din rådgiver om, hvorvidt det bedre kan betale sig at købe eksempelvis en andels- eller ejerbolig, hvis du har pengene og lysten til det.
Ansvar for vedligeholdelse
Inden du skriver under på en lejekontrakt, skal du også undersøge, hvem der har ansvar for eksempelvis vedligeholdelse af boligen. Ifølge lejeloven er lejer kun forpligtet til at vedligeholde boligens nøgler og låse, hvis der ikke står andet i kontrakten. Men ofte er lejer forpligtet til at sørge for at male lejemålet og vedligeholde hårde hvidevarer, gulve, vandhaner og eventuelt haven.