Logo
Flyt hjemmefra

Når du flytter hjemmefra

Er du lige flyttet hjemmefra, eller er du ved at flytte ind i din første bolig?

Kontakt Sparekassen Sjælland-Fyn om lån til din første bolig

Hos Sparekassen Sjælland-Fyn klæder vi dig godt på, når du skal flytte hjemmefra. Vi ved, at det kan være overvældende med alle de nye ting, du skal til at holde styr på – og derfor står vi klar til at guide dig gennem processen.

Denne side fungerer som en økonomisk startpakke til dig, der skal flytte hjemmefra.

Vi giver dig gode råd med på vejen, når du skal overveje, om du skal leje din nye bolig eller måske tage et boliglån. Derudover hjælper vi dig med at få styr på økonomien, så du kan få pengene til at række. Vi hjælper dig med at få overblikket over de mange nye udgifter og giver dig samtidig gode råd til, hvordan du sparer penge og lægger et budget, så der både er råd til husleje, forsikringer, mad og alt det sjove ved siden af.

Skal jeg leje en bolig eller tage et boliglån?
Få overblik over din økonomi med de rigtige redskaber
Få fordele som ung i Sparekassen Sjælland-Fyn
Har du styr på udgifterne?
Gode råd til dig, der flytter hjemmefra

Kontakt os

Har du spørgsmål, eller er der noget, vi kan hjælpe dig med, så er du altid velkommen til at kontakte din lokale filial eller rådgiver.

Vi er en bank, som har filialer over hele Sjælland og Fyn – så selvom du flytter til en anden by, kan du stadig kigge forbi en filial i dit lokalområde.

Flyt hjemmefra

Skal jeg leje en bolig eller tage et boliglån?

Når du er ung – og måske studerende – og skal til at flytte hjemmefra, kan det være svært at finde ud af, om du skal leje eller eje. Vi giver dig nemt og hurtigt et overblik over de valgmuligheder, du har, når du skal flytte hjemmefra og finde din første bolig.

Du er selvfølgelig også velkommen til at kontakte din lokale filial eller rådgiver, hvis du vil høre nærmere - fx om dine muligheder for at få et boliglån gennem Sparekassen Sjælland-Fyn.

Når du er ung og pengene er knappe, fordi du måske er studerende, kan en lejebolig være en god idé, hvis du fx ikke kan lægge 5 % i udbetaling til en ejer- eller andelsbolig, eller hvis du ikke endnu er sikker på, hvor du gerne vil bo. Du kan være heldig at finde en billig lejebolig – især uden for de større byer – og der er også mulighed for at søge om boligstøtte.

Kan det betale sig at leje?

Selvom det kan virke attraktivt at bo til leje, skal du alligevel sikre dig, at du ikke blot ender med at smide penge ud af vinduet, hvor du i stedet kunne have brugt pengene på at betale af på et boliglån.

Inden du flytter ind i en lejebolig, skal du nemlig betale et depositum (som højst må svare til tre måneders leje), husleje på forskud (for højst tre måneder) og den første måneds husleje. En del af beløbet får du dog ofte igen, når du flytter ud.

Ofte kan det – især hvis lejeboligen ligger i København – ende med at være et større beløb, du skal betale. Derfor er det en god idé at tage en snak med din rådgiver om, hvorvidt det bedre kan betale sig fx at købe en andels- eller ejerbolig, hvis du har pengene og lysten til det.

Ansvar for vedligeholdelse

Inden du skriver under på en lejekontrakt, skal du også undersøge, hvem der har ansvar for at vedligeholde boligen. Ifølge lejeloven er lejer kun forpligtet til at vedligeholde boligens nøgler og låse, hvis der ikke står andet i kontrakten. Men ofte er lejer også forpligtet til at male lejemålet og vedligeholde hårde hvidevarer, gulve, vandhaner og en eventuel have.

Når du køber en andelsbolig, får du både fornemmelsen af at eje dit eget hjem, samtidig med at du indgår i et fællesskab, der deles om fx udgifter til og udførelse af fælles vedligeholdelsesopgaver.

Er du interesseret i at købe en andelsbolig, skal du særligt være opmærksom på andelsprisen, den månedlige boligafgift og andelsforeningens økonomi og vedtægter. Udover prisen, du betaler for din andel, skal du også betale en månedlig boligafgift/husleje, der dækker andelsboligforeningens udgifter til renter og afdrag på foreningens lån, administration, renovation, ejendomsskatter, vedligeholdelse m.m.

Vælg en andelsforening med sund økonomi

Inden du køber en andelsbolig, hjælper vi dig med at sikre, at andelsforeningen har en sund økonomi. Så risikerer du ikke at komme i klemme, hvis andelsforeningen kommer i økonomiske problemer.

Vil du gerne eje din første bolig, og har du styr på økonomien og pengene til det? Så kunne det måske være en mulighed for dig at låne til en ejerbolig.

Er du interesseret i en ejerbolig, skal du være opmærksom på, at du selv skal lægge 5 % af boligens pris i udbetaling. Det er derfor en god idé at begynde at spare op i god tid. Du kan finansiere op til 80 % af boligens værdi med et realkreditlån og op til 15 % med et lån gennem Sparekassen Sjælland-Fyn. Vi hjælper dig med at sammensætte det helt rigtige boliglån, der passer til dig og din økonomi – også selvom du måske er studerende.

Låner du til en ejerbolig, betaler du afdrag på lånet, fællesudgifter til ejerforeningen, ejendomsskat og ejendomsværdiskat.

 

Hvis dine forældre har mulighed for at købe en bolig, som du kan leje af dem, kan vi hjælpe med finansieringen af boligen og samtidig give gode råd til, hvordan I sikrer jer bedst muligt.

Ved et forældrekøb betaler dine forældre alle udgifterne til lånet og vedligeholdelse af boligen, mens du betaler husleje til dine forældre.

Det skal I være opmærksomme på

Der er en række ting, I skal være opmærksomme på, inden du flytter ind i den nye bolig, dine forældre har købt til dig:

  1. Undersøg, om du må leje boligen ud – det kan du se i vedtægterne eller eventuelle rettigheder.
  2. Lav en formel lejekontrakt, der beskriver lejevilkårene. Alle udlejeboliger er omfattet af lejeloven, og hvis du vil søge tilskud til boligstøtte, er det desuden et krav, at der er en lejekontrakt.
  3. Lav en skriftlig aftale om, at det er dig, der har retten til at blive boende i lejligheden, hvis du bor sammen med en ven/veninde eller kæreste. Efter to år i lejligheden har I nemlig begge lige meget ret til at blive boende – medmindre du har lavet en skriftlig aftale med dine forældre på forhånd.
  4. Dine forældre skal betale skat af et eventuelt overskud af udlejningen, da udlejning af ejendom bliver betragtet som en selvstændig erhvervsvirksomhed.
  5. Dine forældre kan ikke sætte huslejen fuldstændig, som de vil. Huslejenævnet har fastsat regler for fastsættelse af husleje. Hvis de sætter lejen for lav, kan de risikere at skulle betale skat af den forskel, der er.

Flyt hjemmefra

Få overblik over økonomien med de rigtige redskaber

Når du flytter hjemmefra, er der mange nye udgifter, du skal til at betale. Med få og enkle redskaber kan din økonomi gå fra at virke uoverskuelig til mere eller mindre at passe sig selv. Nedenfor finder du en liste over redskaber, du kan bruge til at få overblik over økonomien.

Hygge i sofaen med computer og mobil

Mobilbank

Med Mobilbank-appen har du altid din bank med på farten. Her kan du altid få overblik over og styr på pengene samtidig med, at du både kan overføre penge og betale regninger over mobilen.

Læs mere om Mobilbank

Brug MobilePay, når du skal overføre og modtage penge fra vennerne

Med MobilePay kan du nemt og hurtigt både overføre og modtage penge. Det er fx smart, hvis du er i biografen med dine venner, og den ene af jer lægger penge ud. Du kan også betale i flere butikker med MobilePay. Har du ikke allerede MobilePay, kan du hente app'en gratis.

Læs mere om MobilePay

Få overblik over din konto med BeskedService

Med BeskedService kan du fx vælge at modtage en besked på en fast ugedag (med hvor meget der står på din konto), når din konto når et bestemt beløb, eller hvis der bliver hævet eller indsat penge på din konto. Du kan også få besked, når der kommer en ny oversigt over din konto, eller du modtager en besked fra din rådgiver i Mobilbank. 

Læs mere om beskedservice

Tilmeld dine regninger til Betalingsservice

Tilmelder du dine faste regninger til Betalingsservice, behøver du ikke være bange for at glemme at betale dem. Derudover undgår du rykkere og gebyrer, hvis du glemmer at betale en regning. Du tilmelder dine regninger til Betalingsservice i din Mobilbank eller ved at kontakte din lokale filial.

Se vejledning for, hvordan du gør her

Flyt hjemmefra

Få fordele som ung i Sparekassen Sjælland-Fyn

Vi ved, at du som ung, der lige er flyttet hjemmefra, har mange ting at bruge dine penge på. Derfor får du som ung mellem 0 og 28 år en række fordele, når du er kunde i Sparekassen Sjælland-Fyn.

  • Gratis Visa/Dankort* eller MasterCard Debit
  • Gratis Mobilbank **
  • Gratis BeskedService 
  • Mulighed for at få en billig ungdomskredit eller et billigt lån
  • Gratis hævning af danske kroner og euro i alle Sparekassen Sjælland-Fyns hæveautomater
  • Gratis hævning af danske kroner fire gange om måneden i alle hæveautomater i Danmark
  • Gratis valutaveksling i udvalgte filialer med mulighed for valutaveksling

* Kræver kreditgodkendelse
** Abonnement inklusiv overførsler i danske kroner, betaling af indbetalingskort (inklusiv kvittering) og budget

Læs mere om fordele til unge i sparekassen

Flyt hjemmefra

Har du styr på udgifterne, når du flytter hjemmefra?

Når du får dit eget hjem og din egen økonomi, er der en række faste udgifter, du skal til at betale hver måned. Udover din husleje skal du være opmærksom på, at budgettet bl.a. også skal række til forsikringer, licens, a-kasse, el og vand og varme.

Hvad koster det at flytte hjemmefra?

Det kan være svært at forestille sig, hvor mange ekstra udgifter der kommer, når du flytter hjemmefra. Vi giver dig her et overblik over nogle af de udgifter, du skal til at inkludere i dit månedlige budget.

Forsikringer

Det er vigtigt, at du sørger for at have de rigtige forsikringer, der dækker, hvis uheldet skulle være ude.

Med en indboforsikring er du dækket, hvis du får indbrud, eller der er noget, der går i stykker. Husk, at du er dækket af dine forældres indboforsikring til du fylder 21 år, hvis du bor alene eller på et kollegium. Bor du sammen med for eksempel en kæreste skal I selv tegne en indboforsikring, men I kan nøjes med at tegne en fælles. Vi kan hjælpe dig med at tegne de rigtige forsikringer. Kontakt os for at høre mere.

Det er en rigtig god idé at sørge for en ulykkesforsikring til dig selv, hvis du skulle komme til skade.

Streaming

Husk at få alle dine streamingtjenester og abonnementer med.

El, vand og varme

Du skal i gennemsnit regne med at skulle betale mindst 500 kr. om måneden til el, vand og varme. Det afhænger selvfølgelig helt af den bolig, du bor i. Men det er godt at huske på, at der kan ryge mange penge på denne konto, og at det derfor er en god at spare, hvor du kan.

A-kasse og fagforening

Hvis du har arbejde, bør du overveje at melde dig ind i en A-kasse og eventuelt også en fagforening. A-kassen giver dig mulighed for at få arbejdsløshedsunderstøttelse, hvis du bliver arbejdsløs. Hvis du er studerende, skal du have meldt dig ind i en a-kasse ét år før, du er færdig. Ellers får du ingen dagpenge den første måned, efter du har afsluttet uddannelsen. Mange fagforeninger og a-kasser tilbyder gratis medlemskab frem til du er færdiguddannet.

Læs mere på raadtilpenge.dk

Flyt hjemmefra

7 gode råd til dig, der flytter hjemmefra

Vi giver dig et par gode råd med på vejen, når du flytter hjemmefra, så der både bliver mere tid og flere penge til alt det sjove i dit liv.

1. Læg et budget

Læg et budget, så du har overblik over dine indtægter og udgifter. Det kan du nemt gøre i din Mobilbank, hvor dine indtægter og udgifter automatisk bliver trukket ind i budgettet. Vi hjælper dig også gerne med at komme i gang. Du kan også hente vores budgetskema her.
 

2. Tilmelding til betalingsservice

Tilmeld dine regninger til betalingsservice, så betaler vi dem automatisk for dig hver måned, og du undgår at få rykkere og gebyrer for glemte regninger. Du kan tilmelde dine regninger i Mobilbank eller ved at kontakte din rådgiver. Læs mere om betalingsservice
 

3. Hav overblik over alle dine udgifter

Tjek dit telefonabonnement og forskellige medlemskaber, så du sikrer dig, at du ikke betaler for mere, end du har brug for – eller noget, du slet ikke bruger.
 

4. Få de rigtige forsikringer

Sørg for at have de rigtige forsikringer, som, når du flytter hjemmefra, typisk er en indboforsikring og en ulykkesforsikring. Det kan blive dyrt, hvis der pludselig sker noget uventet, og du ikke er forsikret. Husk, du er dækket af dine forældres indboforsikring, indtil du fylder 21 år – også selvom du ikke længere bor hjemme.

Få en gennemgang af dine forsikringsbehov

5. Søg om boligstøtte

Hvis du bor til leje og ikke har den store indkomst, kan du være berettiget til boligstøtte, og så er der penge at spare på din husleje. Læs mere og søg på www.borger.dk/boligstøtte.
 

6. Hent Mobilbank

Med Mobilbank-appen får du nemt og hurtigt overblik over din økonomi – også når du er på farten. Du kan også tilmelde dig vores BeskedService, så oplyser vi dig løbende om hvor meget, der står på din konto.

Læs mere om Mobilbank.
 

7. Spar op

Måske lyder det lidt for fornuftigt, men det er en god idé at begynde at spare op i god tid, inden du flytter hjemmefra, så du har råd til møbler, køkkenudstyr og et eventuelt indskud til en lejlighed. Når du er flyttet hjemmefra er det også en god ide at spare op fx ved at overføre en bestemt beløb om måneden til en opsparingskonto.

Brug for hjælp?

Vi står altid klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for hjælp eller blot vil have et godt råd med på vejen.