Logo

Fra madspild til socialt arbejde

14. September 2023

Mad, der ellers er blevet kasseret i de lokale supermarkeder, rammer alligevel danskernes køkkenborde. Med en ny bil, støttet af Sparekassen Sjælland Fonden, kan initiativet om at stoppe madspild fortsætte i Jyderup.

Madoasen i Jyderup i aktion

Her gør det ikke noget, at bananen har lidt brune pletter, eller at en dåsetomat er overskredet med en dag. Så længe det er forsvarligt at spise, ryger varerne ned i kurven. I Jyderup kan lokale afhente mad i Madoasen. Hermed hjælper de økonomisk trængte familier i lokalområdet og samtidig mindsker madspild. Et initiativ, som Rikke Klindt fra Jyderup fik ideen til, og som – ifølge hende – er blevet taget godt imod i lokalområdet.

”Tre gange om ugen kl. 16 står der omkring 80 familier ude foran. De har deres egen lille pose med. Så kommer de ind, et par stykker ad gangen. Så henter de mad, brød frugt, grønt, mælk, kød, måske lidt bleer og legetøj. Det er kernen i det, vi laver her,” forklarer initiativtager til Madoasen, Rikke Klindt.

Et projekt med flere formål

Hvert år smider detailhandlen, servicesektoren og husholdninger 470.000 ton mad i containeren. Mad, som sagtens kunne indgå i husholdningerne. Men med ønsket om at stoppe madspild, donerer de erhvervsdrivende i Jyderup i stedet varerne til Madoasen, som sørger for at fordele maden til de mest trængende. Og samlet set har de erhvervsdrivende taget godt imod det frivillige projekt Madoasen.

”Vores lokale butiksliv har været fuldstændig fantastiske. Det er ligegyldigt, hvad vi beder om. De hjælper os med poser, de hjælper os med penge. De hjælper os med alt, hvad vi overhovedet beder om,” forklarer Rikke Klindt.

Ifølge hende, er det ikke kun butikkerne men også hele byen, som støtter op om initiativet. 

Sparekassen Sjælland Fonden donerer til ny bil

Fordi konceptet er baseret på frivillighed, er midlerne begrænsede. Da Madoasen skal leve op til samme fødevarekrav som detailhandlen, gav det et akut behov for en varebil. Indtil nu har de lånt en varevogn. Men med Sparekassen Sjælland Fondens donation har de fået mulighed for at købe bilen. 

”Vi er fuldstændig afhængig af at have en god varevogn, når vi hver eneste dag skal ud at hente varer i butikkerne. Det betyder alverden, at vi har fået det her beløb til at kunne købe vores bil, så det nu er vores egen,” siger Rikke Klindt.

Donationen har sikret, at Madoasen kan fortsætte arbejdet med at forhindre madspild og samtidig hjælpe familier, som er mindre velstillede i dagligdagen.

Vigtigt at man som virksomhed engagerer sig lokalt

For Sparekassen Sjælland Fonden giver et koncept som Madoasen rigtig god mening.

”Madoasen er et fantastisk initiativ. Projektet er ikke bare med til at reducere madspild, men hjælper også familier i lokalområdet og engagerer en hel by i et frivilligt projekt. Det er noget, vi som sparekasse gerne vil støtte stærkt op om, og vi håber, at det kan inspirere endnu flere til at tage et lokalt ansvar i de byer, hvor de bor,” siger Monica Søgaard Trane, som er filialdirektør i Sparekassen Sjælland-Fyn, Jyderup.

Madoasen afhenter maden i supermarkederne efter butikkernes lukketid, hvor deres lokaler åbner op ved Jyderup Station tre gange om ugen. Madoasen er en del af det landsdækkende initiativ Stop Madspild Lokalt.

Se i videoen, hvilken forskel donationen fra Sparekassen Sjælland Fonden gør for Madoasen i Jyderup.