Fra Heavy Metal til højkultur: Elværket i Helsingør inviterer unge til operaoplevelse
9. November 2023
I Helsingørs musikalske hjerte udfordres traditioner: Elværket transformeres fra rock- til operascene og åbner klassisk musiks døre for en ny generation.
I den forgangne weekend blev der taget et usædvanligt initiativ i Helsingørs kulturliv. Musikhuset Elværket, normal kendt for sin rockmusik, blev omdannet til et operahus for en stund, dog med en rå og rustik kant. Unge blev indbudt til at opleve opera på en ny måde – mindre formelt og mere tilgængeligt.
En kulturel kontrast
Projektet, der er støttet af Sparekassen Sjælland Fonden med 31.000 kr., havde til hensigt at ruske op i de unges opfattelse af opera.
"Vi har sigtet efter at ryste posen og nå ud til et bredere publikum. Specielt de unge, som sjældent har stiftet bekendtskab med operagenren. Og så sætter vi det ind i de her lidt mere rustikke rå omgivelser, som Musikhuset Elværket repræsenterer. Og får skabt en helt ny kulturoplevelse, som unge og borgere i Helsingør forhåbentlig får stor glæde af," forklarer Kasper, som er medlem af Musikhuset Elværket.
En nyfortolkning af klassikerne
Instruktøren Philip Briggs havde en klar vision med projektet, selvom det krævede at se på operaen på en helt ny måde og med en helt anden målgruppe end til de klassiske operaer.
"Det her stykke går ud på at introducere almindelige mennesker for opera. Så en sammensat handling kan vi ikke decideret snakke om, fordi det består af brudstykker fra alle mulige forskellige operaer. Men vi har fire sangere, der prøver på at levendegøre operaen, lidt i takt med, at operaen også udvikler sig historisk set," siger han.
Ungdommelig applaus
Det var tydeligt, at publikum nød denne nye tilgang til opera. Mai Holm Hansen, en af de unge publikummere, udtrykte sin begejstring.
"Jeg synes, det er super. Det er et rigtigt fint arrangement. Jeg synes, at de er dygtige, og det er spændende at lytte til," sagde Mai efter forestillingen.
Mikkel Johansen, en anden ung tilskuer, tilføjede: "Der er nogle stykker, som jeg har hørt før. Så ellers er det lidt sådan, at jeg skal lige prøve at fange, hvilket sprog de er på. Og så kan jeg måske fange nogle få ting."
Flere unge skal i operahuset
Philip Briggs påpeger en væsentlig forskel i oplevelsen af live opera kontra optagede udgaver.
"Det behøver ikke være 4 - 5 timer langt. Det behøver ikke være meget, meget langt væk. Det kan godt være sjovt og underholdende, og det kan noget, når det er akustisk, som det ikke kan på en CD."
Instruktøren håber med denne nye forestilling, at flere unge vil tage operaen til sig og måske en dag kan blive fristet til at komme forbi et operahus og se en hel forestilling.
En symfoni af støtte
Projektets succes blev også understøttet af finansielle bidrag fra Sparekassen Sjælland Fonden. Ifølge Kasper, at støtten vigtig for, at projektet kunne få det format, som de havde ambitioner om.
"Med de midler, vi har fået stillet til rådighed fra Sparekassen Sjælland Fonden, har det været muligt at skabe et operaprojekt. Et kulturtilbud, hvor vi også har kunnet behandle de aktive musikere med respekt og fået en kvalitet, som er helt fantastisk. Så det er alfa og omega for, at det her projekt har kunnet finde sted."
Det står klart, at denne weekend i Helsingør var mere end blot en forestilling. Det var en brobygning mellem generationer og genrer, et eksperiment, der viser, at kulturelle barrierer kan nedbrydes, og at klassisk kunst kan genopfindes og elskes af nye publikummer.
Sparekassen Sjælland Fonden donerer til Elværket i Helsingør