Logo

En magisk rejse gennem Helsingørs fortid og nutid i anledning af 50 års bybevaring

3. October 2023

Torsdag den 28. september kunne besøgende træde ind i en tidsmaskine af historie og kultur, da Jubilæumsforeningen Helsingør Bybevaring præsenterede en magisk og inspirerende særudstilling i Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler på Stengade 62 i Helsingør.

Publikum til udstilling om Helsingoer Bybevaring

Blandt de gamle gader i Helsingør kan man nu forestille sig at være en tidløs besøgende, der vandrer gennem det historiske landskab. Forestil dig at være en ærefuld borger i renæssancens dage, hvor bindingsværkshuse prydede gaderne og duftene fra fisk, kød og grøntsager blandede sig på det livlige torv. Dette var en tid, hvor byen pulserede af handel og historie, og det er denne fortryllende atmosfære som nu vækkes til live.

En vigtig beslutning for fremtiden

For 50 år siden besluttede byrådet i Helsingør, at mange af byens gamle bygninger skulle bevares i stedet for at rives ned. En beslutning, som nu kommer mange til gode. I anledningen af 50 året for Helsingørs bybevaring - byder Sparekassen Sjælland-Fyn historieinteresserede velkommen i sparekassens lokaler på Stengade 62. Jubilæumsforeningen Helsingør Bybevaring står bag en udstilling, som Sparekassen Sjælland-Fonden har støttet aktivt. Udstillingen fejrer 50 år med kærlighed og engagement i at bevare Helsingørs unikke arkitektur og kulturarv.

Udstillingen havde besøg af borgmesteren

Dørene til denne tidsportal åbnede officielt den 28. september kl. 15, hvor Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær, deltog ved åbningsceremonien. De fremmødte fik mulighed for at udforske fortællingerne, der vil vække byens episke rejse, gennem de seneste 50 år, til live. Forestil dig at rejse tilbage i tiden, mens du går gennem udstillingen og betragter, hvad der har formet byens identitet og skønhed.

Nutidens Helsingør er en smeltedigel af gammelt og nyt, hvor moderne liv møder de historiske rødder. Det er en kobling, som Sükran Erdal, filialdirektør i Sparekassen Sjælland-Fyn Helsingør, også genkender ved sparekassen.

”Vi er i Sparekassen Sjælland-Fyn stolte af vores historie. Men som Helsingør bevæger vi os også fremad og forsøger at udvikle os til tiden,” forklarer Sükran.

Byen er en levende organisme, der fortsætter med at ændre sig og tilpasse sig tidens gang, samtidig med at den bevarer sin essens. 

Støttet af Sparekassen Sjælland Fonden

Sparekassen Sjælland Fonden har i anerkendelse af denne vigtige milepæl valgt at støtte Jubilæumsforeningen Helsingør Bybevaring med en donation på 50.000 kroner. En støtte, som betyder meget for Sükran.

"I Sparekassen Sjælland-Fyn er vores forankring i lokalsamfundet en afgørende del af vores identitet. Vi søger altid måder at gøre en meningsfuld forskel på og styrke vores nærmiljø. Initiativet med at bevare Helsingørs gamle arkitektur er ikke blot en gevinst for den nuværende generation, men også for dem, der vil komme i fremtiden," siger filialdirektøren.

Det er hele byen sparekassen støtter

Ifølge næstformand i Jubilæumsforeningen for Helsingørs Bybevaring, Per Godtfredsen, er det ikke kun deres projekt, som støtten gavner, men hele byen.

”Det er simpelthen et godt samarbejde, som sparekassen giver hele byen. Det er jo ikke bare os, som sparekassen har givet til. Det er hele byen, som sparekassen har givet et så fantastisk projekt,” siger næstformanden.

Donationen er øremærket til at styrke formidlingen af betydningen bag bybevaring og sikre, at kommende generationer kan nyde glæden ved at bevæge sig gennem Helsingørs gamle gader og opleve byens unikke arkitektur. En mission, som er vigtig, ifølge Per Godtfredsen.

”Det hele går ud på, med udstillingen, at belyse og vise, i hvor dårlig stand byen har været. Og de mennesker som bor her i dag, de har et stort ansvar for, hvordan de bruger det her,” understreger han.
Alle kan besøge udstillingen fra 28. september kl. 15. Udstillingen varer indtil 10. november.

En magisk rejse gennem Helsingørs fortid og nutid i anledning af 50 års bybevaring