Logo

5 gode råd til dig, der vil i gang med at investere

Vi giver dig nedenfor et overblik over, hvilke overvejelser du bør gøre dig, når du gerne vil i gang med at investere.

Klik på de enkelte overskrifter herunder for at læse mere om vores 5 gode råd. Du kan også udfyld e kontaktformularen nederst på siden, hvis du har spørgsmål eller ønsker at komme i gang med at investere.Mange tror fejlagtigt, at det handler om at ramme markedet eller investere på det helt rigtige tidspunkt. Frygten for ”hvad nu hvis” gør, at man aldrig kommer rigtigt i gang. Uroen er helt naturlig, men virkeligheden er, at vi aldrig kan spå, hvad fremtiden bringer – og det gælder også på aktiemarkedet. Prøver du derfor at finde det helt rigtige tidspunkt, at starte din investering, kan du potentielt gå glip af de bedste handelsdage og investeringer.

Faktisk vil det ofte være værre at være ”ude” af markedet på de bedste dage end at være ”inde” i markedet på de dårlige dage, da det netop er de bedste dage, som netop står for en stor del af dit afkast – også selvom, at der kun er meget få af dem. Er du ikke på markedet de dage, kan det altså påvirke dit afkast negativt.

Afkastet på din investering hænger tæt sammen med, hvor stor en risiko du er villig til at løbe. Derfor skal du overveje, hvad der er vigtigst for dig: Udsigten til et potentielt højt afkast på kort sigt eller ønsket om en mere stabil investering med et lavere afkast som resultat.

Har du overvejet, hvor længe du ønsker at investere dine penge? Fra starten af din investering bør du beslutte, hvornår du vil sælge din investering igen – eller hvornår du forventer, at skal bruge pengene igen.

Har du en investeringshorisont på 2-3 år, bør du vælge en anden type investering, end hvis du vælger en periode på fx 10 år. Det gælder, uanset hvilken risiko du vælger at investere efter.

Risikospredning er et nøgleord, når det kommer til investeringer. Det betyder, at du ikke skal lægge alle æg i samme kurv, når du investerer, fordi du dermed udsætter dig selv for en stor risiko, hvis selskabet pludselig klarer sig dårligt eller aktiekursen falder drastisk. Vi anbefaler, at du spreder din risiko på tværs af aktivklasser (eksempelvis både i aktier, obligationer, kontanter) men også inden for hver enkel aktivklasse (det vil sige, at du fx investerer i flere forskellige typer af aktier).

Mange tror fejlagtigt, at det kræver en stor opsparing at investere og købe aktier. Det er klart, at du skal have overskud i din økonomi, så du kan undvære de penge, du investerer, i den nærmeste fremtid. Du kan begynde din investering, uanset hvor lidt eller meget du vil starte ud med. Det er faktisk muligt at begynde din investering med blot 100 kr.

Vent derfor ikke med at investere til, at du har opbygget en stor opsparing, men se hellere dine investeringer som en opsparing.

Læs Information om behandling af persondata i sparekassen