5 gode råd til dig, der vil i gang med at investere

Vi giver dig nedenfor et overblik over, hvilke overvejelser du bør gøre dig, når du gerne vil i gang med at investere.

De fleste danskere overfører hver måned et fast beløb til deres opsparingskonto med tanken om, at det i fremtiden vil give dem et større finansielt råderum og en økonomisk sikkerhed. I Danmark har renten dog i de sidste par år været lavere end inflationen, og det betyder reelt, at du mister penge ved at have dem stående på din konto.

Til gengæld fordobler det danske aktiemarked gennemsnitligt sin værdi hvert 8. år, og der kan derfor være gode investeringer at hente ved at investere dine penge i stedet for at lade dem stå og tabe værdi på en konto.

1. Start hellere i dag end i morgen

Mange tror fejlagtigt, at det handler om at ramme markedet eller investere på det helt rigtige tidspunkt. Frygten for ”hvad nu hvis” gør, at man aldrig kommer rigtigt i gang. Uroen er helt naturlig, men virkeligheden er, at vi aldrig kan spå, hvad fremtiden bringer – og det gælder også på aktiemarkedet. Prøver du derfor at finde det helt rigtige tidspunkt, at starte din investering, kan du potentielt gå glip af de bedste handelsdage og investeringer.

Faktisk vil det ofte være værre at være ”ude” af markedet på de bedste dage end at være ”inde” i markedet på de dårlige dage, da det netop er de bedste dage, som netop står for en stor del af dit afkast – også selvom, at der kun er meget få af dem. Er du ikke på markedet de dage, kan det altså påvirke dit afkast negativt.

2. Overvej, hvor risikovillig du er

Afkastet på din investering hænger tæt sammen med, hvor stor en risiko du er villig til at løbe. Derfor skal du overveje, hvad der er vigtigst for dig: Udsigten til et potentielt højt afkast på kort sigt eller ønsket om en mere stabil investering med et lavere afkast som resultat.

3. Fastsæt en tidshorisont

Har du overvejet, hvor længe du ønsker at investere dine penge? Fra starten af din investering bør du beslutte, hvornår du vil sælge din investering igen – måske fx du står og skal bruge pengene.

Har du en investeringshorisont på 2-3 år, bør du vælge en anden type investering, end hvis du vælger en periode på fx 10 år. Det gælder, uanset hvilken risiko du vælger at investere efter.

4. Husk at sprede din risiko

Risikospredning er et nøgleord, når det kommer til investeringer. Det betyder, at du ikke skal lægge alle æg i samme kurv, når du investerer, fordi du dermed udsætter dig selv for en stor risiko, hvis selskabet pludselig klarer sig dårligt eller aktiekursen falder drastisk. Vi anbefaler, at du spreder din risiko på tværs af aktivklasser (eksempelvis både i aktier, obligationer, kontanter) men også inden for hver enkel aktivklasse (det vil sige, at du fx investerer i flere forskellige typer af aktier).

5. Du behøver ikke en stor opsparing for at gå i gang

Mange tror fejlagtigt, at det kræver en stor opsparing at investere og købe aktier. Det er klart, at du skal have overskud i din økonomi, så du kan undvære de penge, du investerer, i den nærmeste fremtid. Du kan begynde din investering, uanset hvor lidt eller meget du vil starte ud med. Det er faktisk muligt at begynde din investering med blot 100 kr.

Vent derfor ikke med at investere til, at du har opbygget en stor opsparing, men se hellere dine investeringer som en opsparing.

Brug for hjælp?

Der kan være mange spørgsmål, når du gerne vil i gang med at investere. Kontakt os i dag, så vi sammen kan lægge en plan for, hvordan du kommer i gang.

Kontakt